W Rappe
SLC:s ungdomsutskotts ordförande Joel Rappe framförde utskottets hälsningar till SLC:s fullmäktige. FOTO: Micke Godtfredsen
SLC

Hälsningar från fältet till SLC:s fullmäktige

Förtroendevalda inom SLC och dess medlemsförbund framförde på tisdagen traditionsenligt hälsningar till SLC:s fullmäktigemöte i Helsingfors.

SLC:s ungdomsutskotts ordförande Joel Rappe framförde utskottets hälsningar till SLC:s fullmäktige.

- På Nordiska Bondeorganisationers Centralråds möte i Island i augusti kommer de nordiska ungdomarna att leda en interaktiv session om lantbrukets dragningskraft. I CEJA ordnas val i juni och LRF Unga har en kandidat som vi hoppas få invald som representant för de nordiska länderna. I den nuvarande styrelsen i CEJA finns ingen från Norden, säger han.

Europeiska investeringsbanken och DG Agri har satt i gång ett låneprogram på 1 miljard. Avsikten med programmet är att säkerställa tillgången på kredit till vettiga räntenivåer och lånetider.

- Det här är en framgång för CEJA som påpekat behovet av nya finansieringsverktyg i flera år. Också SLC:s ungdomsutskott har tagit upp detta på fjolårets kongress. I samma anda utarbetas också en utredning om unga producenters tillgång till finansiering och deras framtidsutsikter här hemma i Finland, säger han.

Rappe understryker också vikten av att SLC sätter press på bankerna så att de använder den här möjligheten till att ta fram en bra produkt. SLC:s ungdomsutskott ordnar en träff för ungdomar i Karleby i november och dessutom håller man på att utveckla en nyhetskanal för unga. 

Wlangstedt
Nina Långstedt framförde SLC Nylands hälsningar till fullmäktigemötet. FOTO: Micke Godtfredsen

Utvecklingsdiskussion i Nyland

Nina Långstedt framförde SLC Nylands hälsningar till fullmäktigemötet.

- I Nyland har man ordnat en LPA-träff med bra uppslutning. SLC Nyland ordnar en sommarresa till Österbotten, bland annat till Närpes och Strömsö. Dessutom har SLC Nyland fört en utvecklingsdiskussion om lantbruket och nu har också förbundet anställt en ny ungdomsombudsman, Pia Franzén, säger hon.

Wlanggard
Tomas Långgård, styrelseordförande för ÖSP, framförde hälsningar från Österbotten. FOTO: Staffan Björkell

Planeringsfrågor och system för viltskador

Tomas Långgård, styrelseordförande för ÖSP, framförde hälsningar från Österbotten.

- Motorvägen från Vasa ut mot Laihiala och planeringsfrågor i anknytning till den, en vandringsled runt Vasa, en fågelarbetsgrupp som jobbar med att få ett system med tranåkrar är på agendan i Österbotten just nu. Dessutom försöker vi bygga upp ett system med viltskador och ersättning för dem, säger han.

W Mattsson
Lars-Johan Mattson hämtade Ålands och ÅPF:s hälsningar till fullmäktigemötet. FOTO: Micke Godtfredsen

Remissvar och ny VD

Lars-Johan Mattson hämtade Ålands och ÅPF:s hälsningar till fullmäktigemötet.

- Vi jobbar med en ny vattenlag och från ÅPF:s sida har vi lämnat in remissvar med fokus på täckdikning och dikning. På Åland bereds nästa LBU-program och specifikt inom ÅPF letar vi efter en ny VD i och med att den nuvarande VD:n Henry Lindström snart ska gå i pension, säger han.

Wlidqvist
Kristoffer Lindqvist framförde hälsningar från Åboland. FOTO: Micke Godtfredsen

Djurbönderna skördar vall just nu

Kristoffer Lindqvist framförde hälsningar från Åboland. 

- Odlingsgrödorna ser bra ut och djurbönderna har precis kommit i gång med vallskörden. I övrigt har vi väldigt höga viltstammar i Åboland, i synnerhet av vitsvanshjort och vildsvin, och det här är en fråga som delar producenterna.

Wpahls
Skogsvårdsföreningarna representant Kenneth Påhls. FOTO: Micke Godtfredsen

Annat marknadsläge för virke

Skogsvårdsföreningarna representant Kenneth Påhls.

- I Österbotten drabbades vi av stormen Aapeli och under 2019 har vi ett helt annat marknadsläge än under förra året. Vi startade upp skärgårdsavverkningar i fjol och det är väldigt viktigt att skogsägarna i skärgården också betjänas, det här är en storsatsning från vår sida som bland innebär stora logistiska utmaningar. Vi ordnar skogsdans för våra medlemmar i sommar och sedan ser vi med tillförsikt på att SLC nu fått en skogsombudsman på heltid, säger han.