6 orsaker att satsa på finländskt skogsbruk

Inför kommande riksdagsval och EU-parlamentsval kommer SLC, takorganisation för både producentorganisationer och skogsvårdsföreningar i Svenskfinland, att lyfta fram skogen som ett valtema.

SLC - Dsc 0999
Planerar börja bygga nytt fähus för dikor

Efter en treårig sejour som lärare vid Optima Lannäslunds skolor har Mats Edström tagit över föräldrarnas produktionsverksamhet i Lillby, Pedersöre i höstas. Det är dikor och nötköttsproduktion som gäller för den 27-årige jordbrukaren i fortsättningen.

SLC - Nyland1
SLC Nyland kritiskt till nedskärningar i miljöåtgärder

SLC Nylands styrelse träffades förra veckan hos Lantmännen Agro i Vanda. Styrelsen med ordförande Thomas Antas i spetsen är mycket kritisk till de av jord- och skogsbruksministeriet aviserade nedskärningarna i miljöersättningen samt i medlen för nya ekoförbindelser och tilläggsarealer till gamla förbindelser.

Jari Leppä fortsätter sin CAP-turné i Nurmijärvi och Salo

Jord- och skogsbruksministeriets diskussioner om CAP-reformen fortsätter. Följande gång man har möjlighet att träffa jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (c) och de beredande tjänstemännen är på måndag klockan 11.45 i Monikkosali, Kuntotie 7 i Klövskog, Nurmijärvi. På tisdag, klockan 9.15 ordnas motsvarande tillställning på medborgarinstitutet, Ylhäistentie 2 i Salo.

SLC - Kaustby1
Leppä svarade på frågor om CAP27 i Kaustby

Minskad byråkrati är något som Finland stöder i beredningen av CAP27-reformen. Däremot är landet kritiskt mot de planerade nedskärningarna. Det framkom när Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä drog ut på en informationsturné om reformen.

230 åländska odlare sökte statligt krisstöd

Cirka 230 åländska odlare har ansökt om att få del av det statliga krisstödet efter sommarens torka.

SLC Nylands specialutskott och representanter 2019

SLC Nyland: Nedskärningar drabbar miljöåtgärder inom jordbruket

SLC Nyland ställer sig kritiskt till regeringens beslut att kraftigt skära ner på jordbrukets miljöersättningar. Även regeringens besked om att nya förbindelser eller avtal som gäller miljöersättningar inte ingås 2020 oroar.

SLC - Dsc 1032
Anette Stenman ny spannmålsodlare i Tjärlax

Vid årsskiftet tog Anette Stenman officiellt över det jordbruk som pappan Göran Stenman har drivit sedan 1987. Den 23-åriga Övermalaxbon ska profilera sig som spannmålsproducent med havre som huvudsaklig gröda.

SLC - Betor3
De välkomnar nya sockerbetsodlare i Österbotten

Sockerbetsodlarna Fredrik Ström (till vänster) och Stefan Saaristo välkomnar nya österbottniska odlare som vill ta sig an utmaningen att odla växten ifråga. Behovet av nya odlare är stort, säger de.

I marginalen: Från miljöbov till hjälte

Vi jordbrukare har länge ansetts vara orsaken till många miljöproblem. Mycket har gjorts fel och mycket görs fortfarande fel. Nu har vi vår chans att ändra på det, påpekar Christer Jägerskiöld, vice ordförande för SLC Åboland.

Förbundsrundan februari

Information från medlemsförbunden.