SLC - Ffd
Ge en julklapp åt en kollega i ett utvecklingsland

​Om du redan innan jul tröttnat på materiella gåvor kan du via föreningen FFD, som hjälper jordbrukare i utvecklingsländer, ge en immateriell sådan. En immateriell gåva är ett utmärkt sätt att skapa julstämning och ge en gåva till ett verkligt och skriande behov.

SLC - Noviadonation
SLC donerar 150.000 euro till Novia

Styrelsen för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC har beslutat att ge en donation till Yrkeshögskolan Novia på totalt 150.000 euro. Donationen riktas till naturbruksområdet. Finska staten kommer att ge en motfinansiering till donationen.

SLC - Martin Westerberg
SLC:s styrelse nöjd över att livsmedelsmarknadslagen träder i kraft

Vid SLC:s styrelsemöte senaste måndag uttryckte styrelsen sin belåtenhet över att livsmedelsmarknadslagen, som innefattar tillsättandet av en livsmedelsombudsman, träder i kraft från och med 1 januari 2019. För SLC som organisation inleddes den processen med ÖSP:s och Martin Westerbergs motion till SLC-kongressen 2012.

SLC - Framtid2
Växthusbranschen har framtiden i fokus

Hur kan den österbottniska växthusbranschen bli mera kundorienterad? Vilka produkter ska produceras? Hur kan miljön beaktas så att klimatpåverkan minimeras? Det är frågor som diskuterades på ett framtidsseminarium i Närpes.

SLC - 96Dcba6B5E5Fea3B Org
Fler växthusarbetsplatser behövs i projekt om allergier bland växthusarbetare

Arbetshälsoinstitutet efterlyser ytterligare några växthusarbetsplatser som deltagare i projektet om utredning av allergiorsakade yrkessjukdomar i växthus.

SLC - Varg5
Ny vargdebatt men läget fortfarande lika låst

Varför ska det vara så svårt att få dispens för skyddsjakt på varg? Det var tvistefrågan på en vargdebatt i Veikars i söndags. Ghita Bodman inledde debatten i Veikars med att visa redskapen Fanny och Liam använder när de går till skoltaxin. Fanny har ett paraply och Liam en klubba utrustad med spikar som vapen om vargen skulle dyka upp.

SLC - Varg4
Beslutsfattare skapade sig en bild av vargens framfart i Korsholm

Riksdagsman Mats Nylund och europaparlamentariker Nils Torvalds bjöds på en guidad tur i Korsholm i söndags för att på plats få bevittna årets vargobservationer, som var utmärkta med facklor.

Ilkka Uusitalo leder Pellervos delegation

Coop Center Pellervo:s delegation valde förra veckan lantbruksföretagaren Ilkka Uusitalo från Salo till sin nya ordförande, efter att kommerserådet Seppo Rytivaara meddelat att han drar sig tillbaka.

Nylund nöjd med att Viexpo får mer resurser

Riksdagsledamot Mats Nylund (SFP) är nöjd över att det österbottniska andelslaget Viexpo beviljas 170.000 euro i tilläggsfinansiering av riksdagens finansutskott.

SLC - Mangstrom
Ole Mangström 04.12.1917-28.11.2018

SLC - Dsc07414
Ålänningarna bäst i Finland att söka hjälp för att må bra

De åländska jordbrukarna har relativt sett fått flest köptjänstförbindelser inom Landsbygdsföretagarnas pensionsanstalt LPA:s projekt Ta hand om bonden. Fysioterapeuten Johanna Lundberg ser till att mötesdeltagarna på Må bra-dagen förra veckan på Åland fick sträcka på både armar och ben.

Ledarstick: Rätt beslut för skogsvården – och en rättelse …

Det var med stor lättnad vi den här veckan kunde ta del av informationen att Södra skogsreviret inleder verksamhet på Kimitoön, skriver Micke Godtfredsen.