Generationsväxlingskurser i Österbotten

Nästa vecka arrangerar ÖSP generationsväxlingskurser på tre orter som är kostnadsfria för medlemmar.

SLC - Dsc07809
En miljon kubikmeter skadat i de åländska skogarna

Vid skogsbranschens välbesökta informationsmöte i kongresscentret Alandica i Mariehamn förra torsdagen konstaterade Ålands Skogsvårdsförenings verksamhetsledare Torbjörn Björkman att stormen Alfrida/Aapeli kan ha vållat skador för en miljon kubikmeter i de åländska skogarna.

SLC - Svfkontor4
SVF Österbotten stänger kontor i Pörtom och Övermark

Förra veckans måndag beslöt Skogsvårdsföreningen Österbottens styrelse att stänga kontoren i Pörtom och Övermark. Fullmäktigeledamoten Thomas Ekman är kritisk till beslutet. Vi har inte haft några påverkningsmöjligheter, säger han.

Andra vildsvinet fälldes på Åland

Ett andra vildsvin sköts i lördags på Åland i samma område som det första vildsvinet som sköts dagen före julafton.

SLC - Betodling
Överväg odling av sockerbetor!

SLC och Sucros uppmanar odlare att överväga om sockerbetsodling kunde vara ett alternativ för dem och bjuder på betor och burgare i Raseborg 1.2 och i Vasa 4.2.

ÅPF pressar på för högre virkespriser

ÅPF pressar nu på för högre virkespriser åt skogsägarna.

SLC - Grune 1
Finland storsatsar på världens största matmässa

Finland medverkar som partnerland på världens största matmässa Grüne Woche som öppnar i Berlin i dag. Under onsdagen höll Henrik Creutz från Malmgård i Pernå på att ställa i ordning i den finländska hallen, hall 10. Det är tredje året i rad som Malmgård är med.

SLC - Grune Mats
Nylund i Berlin: Nordligaste jordbrukslandet har mat av toppkvalitet

Finländska råvaror och matproduktionens särdrag, matens spårbarhet och konsumenternas rätt att känna till matens ursprung lyftes fram när arrangörerna för Finlands partnerlandssamarbete presenterade storsatsningen på Grüne Woche i Berlin i dag. SLC:s ordförande Mats Nylund påtalade hur Finlands läge påverkar landets matproduktion.

SLC - Midvinter5
Lokalavdelningar ordnar midvinterfest

Ett en paus på några år är det igen dags för midvinterfesten på Optima i Jakobstad. En fest som riktar sig till ÖSP:s medlemmar i norra Österbotten. Bakom arrangemanget står Pedersöre, Purmo och Esse lokalavdelningar.

SLC - Ossb7
Fortsatt stort intresse för ”Oss bönder emellan”

I år satsar ÖSP på att förbättra jordbrukets image genom effektivare kommunikation utåt. Ett steg i rätt riktning med tanke på att de gröna näringarna ofta utpekas som klimatbovar, konstaterade Mats Nylund på ”Oss bönder emellan” i Närpes.

SLC - Dsc07734
Utökad åländsk maskinpark röjer upp i stormskadade skogar

I Alfrida-stormens spår utökar de åländska skogsentreprenörerna sin maskinpark med tre maskiner. I dagarna kan det också bli klart att en eller två maskiner från Baltikum kommer till Åland för att hjälpa till att få bort stormfällen ur de åländska skogarna.

SLC - Img 5340
Dikning behövs för både skörd och miljö

Dikningar och underhåll av dikena släpar efter. Vi har en iståndsättningsskuld som dessutom accelererar i och med den pågående klimatförändringen. Det är illa för jordbruket men också för miljön, när diken slammar igen. Det leder till översvämningar av åkrarna vid kraftig nederbörd och till att näringsämnen rinner bort från åkern och ut i vattendragen. Det här var diskussionsämne på SLC Nylands träff hos miljöminister Kimmo Tiilikainen (cent) i början av veckan.