Mg 7245
Regeringspartiernas ordförande var alla nöjda med resultatet av budgetrian tisdag kväll. Från vänster Antti Rinne sdp, Katri Kulmuni cent, Maria Ohisalo gröna, Li Andersson, vf och Anna-Maja Henriksson sfp.
Jordbruk Skogsbruk SLC Landsbygdsnäringar

Miljö- och LFA-ersättningen höjdes i budgetrian

Förhöjningen med 88 miljoner euro i miljöersättning är antagligen en av de viktigaste enskilda förhöjningarna i regeringens förslag till statsbudget för nästa år. Också LFA-ersättningen höjs.
I sina budgetförslag från i somras föreslog ministerierna en kraftig sänkning av anslagen för miljöersättningar och ekologisk produktion samt för LFA-ersättningen jämfört med i år. Sänkningarna var en följd av att det har gått för mycket pengar i början av perioden för landsbygdsutvecklingsprogrammet på fastlandet.
– Under budgetrian har regeringen följt skrivningarna i regeringsprogrammet, säger SLC-ordföranden Mats Nylund. Höjningarna av miljö- och LFA-ersättningarna har direkt inverkan på böndernas inkomster, och därför är regeringens beslut naturligtvis välkommet.

Årets anslag för miljöstöd och ekologisk produktion är närmare 291 miljoner euro, och skulle nästa år ha minskat till 153,2 miljoner enligt ministeriernas förslag. Beskärningen skulle helt och hållet ha drabbat miljöersättningarna, som skulle ha gått ner till en nivå på 96,5 miljoner euro från 240 miljoner i år.

Under förhandlingarna om budgeten, den så kallade budgetrian, som avslutades i tisdags, enades regeringen dock om en höjning på 88 miljoner. Detta i enlighet med summorna i regeringsprogrammets utlovade framtidsinvesteringar från juni.

Det blir dock fortfarande ett glapp på 55,5 miljoner i miljöersättningen. Avsikten är, enligt vad LF erfar, att redan inför nästa år göra vissa omprioriteringar av ersättningen, men vad det innebär konkret är ännu öppet. Det är dock meningen att nivån i basdelen, det vill i praktiken säga den gårdsvisa åtgärden Balanserad användning av näringsämnen, ska hållas på samma nivå som nu. Den är 54 euro för åkergrödor och 200 euro för trädgårdsväxter. I bokslutet för 2018 var anslaget för miljöersättning och ekologisk produktion just under 291 miljoner euro.

LFA-ersättningen (kompensationsersättningen) får ett tillägg på 42 miljoner euro jämfört med finansministeriets förslag från i somras. Det betyder sammanlagt 537 miljoner jämför med drygt 548 miljoner i årets anslag. Enligt uppgifter som kommit till LF:s kännedom skulle det i alla fall bli möjligt att hålla kvar årets nivå för de enskilda gårdarna.

19 miljoner för klimatet

Under budgetförhandlingarna enades regeringen också om ett engångsanslag på 19 miljoner euro för att förverkliga markanvändningssektorns klimatprogram. Avsikten är att stärka kolsänkor och minska kolavtryck. I praktiken torde delar av det här anslaget gå till att bromsa avskogning, främja beskogning och utveckla cirkulär användning av näringsämnen.

Mg 7230
Finansminister Mika Lintilä, cent, varnade för att de internationella ekonomiska utsikterna är en utmaning när det gäller att förverkliga regeringsprogrammet. Nästa år visar ett underskott på 2 miljarder euro. Det gäller i alla fall att sporra till privata investeringar.

Mindre till gårdsbrukets utvecklingsfond

Enligt jord- och skogsbruksministeriets pressmeddelande från budgetmanglingen överförs 31 miljoner euro till gårdsbrukets utvecklingsfond. Fonden beviljar investeringsstöd för att underlätta gårdarnas investeringar. Här är det i själva verket tal om en minskning jämfört med ministeriernas förslag från i somras. Då var anslaget 58,3 miljoner euro. Avsikten är att en del av medlen används för miljöåtgärder och för att öka produktionen av förnybar energi, bland annat biogas.

– Det här har SLC jobbat för och vi utgår förstås från att de utlovade överföringarna till utvecklingsfonden på sammanlagt 100 miljoner euro i regeringsprogrammet förverkligas, säger Mats Nylund.

Två för skogsskydd och två för export

Dessutom enades regeringen om ett tillägg på 2 miljoner euro i jord- och skogsbruksministeriets anslag för skogsbrukets miljöstöd. Pengarna kommer helt att riktas till naturskyddsåtgärder i ekonomiskog samt skydd av värdefulla biotoper under en period enligt det frivilliga skyddsprogrammet Metso.

På miljöministeriets förvaltningsområde finns ett motsvarande tillägg på 100 miljoner euro men där ingår också medel för annat än Metsoprogrammet.

För att främja livsmedelsexporten föreslår regeringen ett tillägg på 2 miljoner euro jämfört med ministeriernas budgetförslag i somras. Här har bland annat SLC pressat på för tilläggspengar.

– I och med att vi importerar, så måste vi också själva kunna marknadsföra våra högklassiga produkter utanför Finlands gränser, understryker Mats Nylund.

4H får ett tillägg på en halv miljon euro jämfört med förslagen från i somras. Anslaget minskar dock med 100.000 euro jämfört med årets anslag på 3,9 miljoner. Anslaget till 4H är bland dem som riksdagen brukar höja varje år.

Lantmäteriverket får en anslagshöjning på 1,5 miljoner euro för att utveckla tillgången till och användningen av geografisk information samt för att genomföra redogörelsen om politiken för geografisk information.

För fiskerihushållningen kom man överens om en höjning med 2,3 miljoner euro sammanlagt.

Mer för enskilda vägar

Inom kommunikationsministeriets förvaltningsområde enades man nu om 20 miljoner euro i bidrag för enskilda vägar nästa år, en höjning med 7 miljoner jämfört med ministeriernas förslag i somras. Årets anslag är 17 miljoner.

Ministeriet fick också tilläggspengar på 300 miljoner euro för bastrafiklederna.

Miljöministeriet har fått tilläggspengar på 30 miljoner som ska bli startbidrag för att verkställa avtal om markanvändning, boende och trafik, det handlar bland annat om att gynna byggande i trä.

Satsningar på biogas

På arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde reserveras 5 miljoner i tilläggspengar för regeringens biogasprogram. Enligt regeringsprogrammet utlovas en satsning på sammanlagt 10 miljoner euro för programmet. Det är också en sak som SLC har framhållit i sina krav på statsbudgeten.

– Det är en viktig fråga även för jordbruket, säger Mats Nylund. Satsningar på biogas främjar såväl miljö och klimat som möjligheterna att ta dra nytta av stallgödsel och det inhemska jordbrukets konkurrenskraft.

Ägoregleringar ännu öppna

Några av de anslag som råkade ut för rödpennan i somras nämns i alla fall inte i ministeriernas meddelanden efter budgetrian. Partiordförandena undvek också att gå för mycket in på konkreta summor på sin information tisdag kväll efter att budgetrian var över.

Exempel på vad som blev obesvarat är det nya anslaget för ägoregleringar, där jord- och skogsbruksministeriet i somras hade föreslagit 2 miljoner men finansministeriet sänkte det till en halv miljon i sitt förslag. Också stödet till rådgivningen har beskurits i ministeriernas förslag, från närmare 5,3 miljoner euro till 3,5. Det anslaget har riksdagen höjt i det närmaste regelbundet, när budgetpropositionen nått dit.

Nordiska ministern glad över satsningar på jordbruk

Ministern för nordiskt samarbete och jämställdhet Thomas Blomqvist, sfp är glad över satsningarna på jordbruket.

– Satsningarna på biogasprogrammet, miljöersättningen och LFA-ersättningen behövs för en hållbar inhemsk jordbruksproduktion, säger han. Samtidigt hjälper det oss att uppfylla våra klimatmål.

Ett biogasprogram ska genomföras och det kommer mera pengar för miljöprogrammet och kompensationsersättningar. Det här behövs för en hållbar inhemsk jordbruksproduktion samtidigt som det hjälper oss att uppfylla våra klimatmål, konstaterar Thomas Blomqvist. Budgeten innehåller också i övrigt rejäla satsningar på klimatet och miljön.

Mg 7256
SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson framhöll bland annat viktiga satsningar på de svenska frågorna under sitt anförande efter budgetrian.
– Bonden behövs passade hon också på att säga.

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson framhåller de svenska frågorna.

– Vi höjer Folktingets grundfinansiering, nationalspråksstrategin får 200.000 euro årligen, Vasa Centralsjukhus får den utlovade miljonen, banan Hangö-Hyvinge elektrifieras äntligen och dessutom reserveras pengar för att planera en förbättring av banan Vasa-Seinäjoki. Också rekommendationerna för god medicinsk praxis översätts till svenska. Det här är viktiga satsningar, konstaterar Henriksson.

– Bonden behövs, passade hon även på att framhålla. Det torde vara första gången den sloganen har framförts vid avslutningen av budgetrian.