Jordbruk SLC

Fyra ÅPF-medlemmar ställer upp
i åländska lagtingsvalet

Tiden för nominering av kandidater till lagtingsvalet på Åland den 20 oktober gick ut i måndags och fyra medlemmar i Ålands Producentförbund finns med på kandidatlistorna.

De fyra är mjölkbonden Carina Eriksson och Skördefestens verksamhetsledare Liz Mattsson (familjemedlem) från Hammarland, köttdjursuppfödaren och skogsbonden Jan Salmén Saltvik samt spannmåls- och vallodlaren Mathias Sandberg från Lemland.

– Möjligen kan det finnas ytterligare någon familjemedlem bland kandidaterna, garderar sig ÅPF:s vd Henry Lindström.

Lagtinget stiftar lagar inom självstyrelsens behörighet och fattar också beslut om Ålands budget som bland annat innefattar LBU-programmets miljöstöd och kompensationsbidrag samt investerings- och startstöden.

Under EU:s nästa programperiod för jordbruket kommer Åland inte som hittills att få ett eget LBU-program utan Åland ska i stället vara en del av Finlands CAP-strategi.

– Men vad jag har förstått på jordbruksbyråns byråchef Sölve Högman kommer Åland också i fortsättningen att kunna betala ut samma slags stöd som hittills, påpekar Lindström.

På grund av turerna kring brexit och Storbritanniens eventuella utträde ur EU kommer dock unionens nuvarande jordbruksprogram och Ålands LBU-program sannolikt att förlängas med ett eller två år.