Jonny Kronqvist 2
Slaktdjursutskottets ordförande Jonny Kronqvist är bekymrad över den dåliga lönsamheten inom köttsektorn.
Jordbruk SLC Marknad

Slaktdjursutskottet oroat
över dålig lönsamhet

Slaktdjursutskottet är oroat över marknadsläget och den allmänt dåliga ekonomin inom köttuppfödningen.

– Vi är bekymrade över den dåliga lönsamheten överlag och speciellt inom köttsektorn. Klimatdebatten gynnar inte heller vår sektor, konstaterar slaktdjursutskottets ordförande Jonny Kronqvist.

Utskottet lyfte på sitt senaste möte särskilt fram situationen för svinsektorn.

– Hjulen snurrar för fullt, speciellt drar exporten till Kina på grund av svinpesten som härjar där. Stora svinländer som Danmark, Tyskland och Spanien håller sig framme, men exportmängderna ökar också från Finland, säger Kronqvist.

Priserna har stigit kraftigt i Kina och även på den europeiska marknaden, men ingenting händer på den fronten i Finland, vilket oroar Kronqvist.

– Om vi inte ens i det här läget har möjlighet att få upp prisnivån så ser framtiden inte ljus ut för näringen.

I Kina bygger man också enligt Kronqvist för närvarande upp nya stora produktionsanläggningar för svinuppfödning ute på landsbygden, så det skulle gälla att dra nytta av exporten medan tid är.

Viktigt upprätthålla självförsörjningsgraden

– Vår kassa börjar vara tömd. Det är nu vi måste få nytta av det gynnsamma ekonomiska läget och få ut högre priser om vi skall kunna upprätthålla självförsörjningsgraden för svinkött, säger Kronqvist. Framförallt gäller det unga producenter som är villiga att satsa.

– De får inte finansiering om de inte kan visa att verksamheten går på plus.

Kronqvist varnar för den utveckling som skett i Sverige.

– Där står den egna produktionen för endast hälften av köttkonsumtionen. Om näringen körs ner i Finland så byggs den inte upp på nytt i en hast.

Också gällande nötkött vill slaktdjursutskottet framhålla den inhemska produktionen.

– Rött kött har hamnat i en dålig dager för att man jämför importerat nötkött med inhemskt, vilket inte är rättvist, konstaterar Kronqvist och ondgör sig över dubbelmoralen där staten ställer rigorösa krav på den inhemska produktionen medan man samtidigt importerar från länder där kött produceras på sätt som är förbjudna i Finland. Dock kan man se en ljusning i och med att uppskattningen för inhemskt kött har börjat öka bland konsumenterna.

På sitt möte behandlade slaktdjursutskottet också förlängningen av stödperioden.

– Nedskärningen i 141-stödet (dvs frikopplat stöd för enmagade sektorn) är problematiskt i och med den ansträngda ekonomin. Där borde vi hitta verktyg för nästa CAP-period som är under arbete.