Större bytesmängd av vitsvanshjort än av älg

​Jaktsäsongen för små hjortdjur, det vill säga vitsvans- och dovhjort samt rådjur, avslutades i mitten av februari. I hela landet var bytet cirka 60 500 vitsvanshjortar, 127 dovhjortar och cirka 15 300 rådjur.

SLC - Dsc 0202
Odlarna har förlorat makten över sina marker

Dialog, samarbete och kompromisser krävs för att viltbeståndet i Nyland ska hållas på en nivå som inte skadar, men ändå tillfredsställer.

SLC - Gala1
Prisbelönad ung entreprenör satsar stort på päron och bärodling

Specialiserade päronodlaren Oscar Danielsson, 26, fick priset som Årets unga entreprenör 2020 vid den åländska Landsbygdsgalan som i lördags arrangerades för tredje gången. Men själv låg han sjuk hemma på Åttböle Gård, så pappa Sven-Anders fick rycka in som prismottagare.

Skogsägarens dag 14.3 flyttas på grund av coronaviruset

Arrangörerna av Skogsägarens dag i Helsingfors har gemensamt beslutat att dagen inte arrangeras på lördag 14.3, utan skjuts upp på obestämd tid.

Skogsägarens dag 14.3 samlar skogsägare och aktörer i skogsbranschen

Skogsägarens dag på lördag 14.3 i Helsingfors är ett evenemang riktat till skogsägare och andra skogsintresserade.

Storevenemanget Proforest för skogsmaskiner arrangeras våren 2021 i Kalajoki

​Proforest – storevenemanget för skogsmaskiner – växer kraftigt och därför flyttas arrangemangen till Kalajoki i norra Österbotten.

SLC - Micke G
Mickes pensionsdagar är snart här

Micke Godtfredsen, Landsbygdens Folks chefredaktör och ansvariga utgivare, har avslutat sitt mångåriga värv vid tidningen. Efter en insats som skribent av SLC:s 75-årshistorik och några andra mindre uppdrag går han slutligen i pension senare under detta år.

Juha Jaakkola ny vd för Kone-Ketonen

Från och med 2.3 har Juha Jaakkola (38) utnämnts till verkställande direktör för Kone-Ketonen Oy. Lauri Ketonen som grundat företaget och verkat som VD fortsätter i styrelsen.

SLC - Ungaiskogen 1 Webben
Unga krafter lär sig vårda skogen

4H har i år skogen som tema och 4H-distriktet på Åland har därför tillsammans med Ålands Skogsvårdsförening dragit igång en skogskurs för ungdomar mellan 13 och 29 år. Läs mer i veckans Skogstema i LF. Som bilaga till veckans bläddertidning LF hittar du också Metsä Groups Skogsextra.

Till skogs 4H

Skogen har alltid varit en av hörnstenarna i 4H-verksamheten och fastän tävlingar i skogsfärdighet minskat till ett minimum har tiden i skogen fyllts med skogsdagar där deltagarna planterar träd eller vildmarksläger med viltvård och skytte på programmet.

Hälften av de unga anser att skogen är viktig i kampen mot klimatförändringen

Skogsindustrins ekologiska produkter och ett hållbart skogsbruk dämpar klimatförändringen.

SLC - Skogsskador Webben
Klimatförändringen kommer att öka skogsskadorna

På skogsbrukets vinterdagar i Mässcentrum i Helsingfors diskuterades bland annat skogsskadeläget och skogens skadeinsekter. Granbarkborrepopulationerna ökar lokalt i Finland och har gynnats av de två senaste somrarnas torra och varma somrar.