SLC - Beskogning
Snart tar nyplanteringarna fart efter Alfridas svåra härjningar

Efter påsken påbörjas planteringen av 570.000 skogsplantor som det första steget för återbeskogning efter Alfridas härjningar i de åländska skogarna. – I år kommer vi att plantera femtio procent mera än normalt, förklarar Ålands Skogsvårdsförenings verksamhetsledare Torbjörn Björkman.

Kommentaren: Till röjningsskogen!

Nu som alltid finns det att göra i skogen, risken för spridning av coronavirus kan knappast vara en ursäkt att stanna hemma när vädret är passligt för att gå på skogsarbete, konstaterar Micke Godtfredsen.

SLC - Fo Nummer 2 B Webben
Kritik mot att väglag måste ha FO-nummer för att öppna bankkonto

Sedan den första mars måste väglag ha ett FO-nummer för att kunna ha ett bankkonto. Något som ställer till det för många väglag. Stig Simons, som är ordförande för nio väglag i Närpes, är mycket kritisk.

Norrback: Lagstiftningen kunde vara tydligare

Riksdagsman Anders Norrback (SFP) har tagit kontakt med Finansinspektionen om systemändringen som bankerna nu har gjort. Enligt honom kunde lagstiftningen vara tydligare.

SLC - Skogsstiftelsen 1 B Webben
Kryss i rutan för att främja skogssektorn

Finlands Skogsstiftelse har i ett kvartssekel arbetat för att främja skogssektorn på bred front. Verksamheten möjliggörs av skogsägare, som väljer att donera en del av virkeslikviden till stiftelsen.

SLC - Virkessbild2
Sågarnas situation kan bli utmanande på grund av coronaviruset

Effekterna av coronavirusets begränsningar har redan börjat påverka försäljningen av sågade varor. Vad de långsiktiga konsekvenserna blir är för tidigt att avgöra, säger tre ledande tjänstemän som svarade på frågor om virkesmarknaden.

SLC - Ptt Skog 1
Skogssektorn kan klara coronakrisen bättre än många branscher

Enligt Pellervos ekonomiska forskningsinstitut PTT:s prognos för skogsbranschen våren 2020 kommer coronakrisen att slå till mot skogssektorns olika aktörer på ett varierande sätt. Som helhet klarar sektorn ändå av krisen bättre än många andra branscher.

Insändaren: Gödsla inte våra skogar!

I Metsäliittos bilaga Skogsextra (LF 6.3) fanns reklam för skogsgödsling. Vi som är lite äldre minns följderna efter den rikliga gödslingen på 1970- och 1980-talen. Skogen växte med fart, men till priset av betydligt sämre kvalitet, påpekar Ulf Johansson, Esbo.

Metsä Group bygger såg i Raumo

Metsä Group bygger någonting som man kallar för världens modernaste såg i Raumo. Investeringen är värd ungefär 200 miljoner euro.

SLC - Vilt Aboland Hjortar
Viltcentralens Hermansson: ”Nu ska vi slå fast konkreta och numeriska mål”

Lukes rapport om vitsvanshjortstammen (27.3) berättar att stammens tillväxt brutits.

SLC - Img 9209
Huvudsaken är att skydda toppskotten från vilt

Att skydda enbart tallplantornas toppskott från vilt kan vara ett kostnadseffektivt sätt att minska förlusterna på grund av betesskador. Det är en slutsats i ett examensarbete gjort på Skogforsk i Sverige.

Arbetsgivare ska få hjälp att hitta säsongarbetskraft

I Finland uppskattas behovet av arbetskraft uppgå till ca 15.000 arbetare och t.ex. enbart i Österbotten uppskattas behovet vara ca 1.500 arbetare. Detta behov blir verklighet speciellt på våren och på sommaren. Därför kommer NTM-centralen i Österbotten nu att sammankalla aktörer för att fundera på hur man gemensamt kan framskrida i ärendet och stödja branschen.