Övergången till blyfria kulor underlättas

Statsrådet har ändrat jaktförordningen genom att lägga till krav angående vikt och anslagsenergi för blyfria kulor, vilket underlättar en övergång till blyfria kulor i större skala. Ändringen träder i kraft den 1 mars 2020.

Ökat stöd till frivilliga sammanslagningar av jaktvårdsföreningar

Jord- och skogsbruksministeriet har anvisat Finlands viltcentral ett anslag på närmare 2,6 miljoner euro för statsunderstöd till jaktvårdsföreningar 2020. Anslaget är 10,5 procent större än året innan. Finlands viltcentral delar ut statsunderstödet till jaktvårdsföreningarna på basis av hur aktivt de bedriver sin verksamhet.

SLC - Image019
EU inför hårda tag mot skogsskövling i Rumänien

Rumänien har inte sitt skogsbruk under kontroll. I flera års tid har miljöorganisationerna och EU kritiserat den stora omfattningen av olagliga hyggen i Rumäniens skogar. Nu har regeringen i Bukarest fått ett argt brev från Bryssel.

SLC - Studietema
Dags att söka till naturbruksutbildning

Vårens gemensamma ansökan till yrkes- och gymnasieutbildning har öppnat och om knappt en månad öppnar gemensam ansökan till högskolor. Naturbruksutbildningen har inte stagnerat, utan erbjuder nya intressanta möjligheter. Läs mer i veckans temanummer om utbildning!

SLC - Ya 1
YA i Österbotten erbjuder nya utbildningar för skogsägare

Österbottniska skogsägare ges möjlighet att förkovra sig inom området skogsbruk och olika anknutna ekonomiska angelägenheter. Ett paket bestående av tre examensdelar är aktuellt på Yrkesakademin i Österbotten i år.

SLC - Axxell 1
Praktiska studier under bar himmel

Einar Nervander och David Jansson trivs vid Axxell i Kimito, där de kan lära sig om många sidor av skogs- och lantbruket.

SLC - Axxell 2
Ökat samarbete öppnade ”gräddfil” till Novia

Nu kan studerande vid yrkesinstitutet Axxell fortsätta till yrkeshögskolan Novia utan något inträdesprov.

Gemensam ansökan: Yrkes- och gymnasieutbildning

Vuxenutbildning - kontinuerlig ansökan

SLC - Novia 1
På Novia i Ekenäs möts landsbygdsstuderande från hela Svenskfinland

Den som vill studera till agrolog eller skogsbruksingenjör ska söka sig till yrkeshögskolan Novia i Ekenäs, Raseborg.

SLC - Novia3
Nytänk och nya system på Novia

Yrkeshögskolan Novia har förändrat sin organisation. I stället för att som tidigare styra enheterna från en viss ort är det nu innehållet i undervisningen som formar organisationen.

SLC - Agroforst
Framtidens yrken binds samman vid agro-forst

En ekonomiskt lönsam utbildning är ingen självklarhet, konstaterar Martin Enell och Niklas Berglund som studerar lantbruksekonomi och livsmedelsvetenskap vid Helsingfors universitet. Tvåspråkiga agronomer behövs det däremot – lantbruk, livsmedel och skog är hetare ämnen än någonsin.