MTK och SLC har gjort upp en intygsmall för rörlighet mellan Nyland och övriga Finland

Intygsmallen garanterar inte genomfart utan är bara avsedd att göra gränskontrollerna smidigare. Huruvida gränsöverskridningen är motiverad med tanke på undantagsförhållandena är i sista hand upp till polisens bedömning.

Vägföreningen vädjar till kommunerna om flexibilitet

Då normala väglagsmöten nu på grund av pandemin är omöjliga eller åtminstone väldigt besvärliga att ordna, är man i många kommuner rädd att man inte får in sina årliga stödansökningar i tid.

SLC - Algskador 1 A Webben
Lokala älg- och hjortbekymmer i skog och i trafiken

Älgar och hjortar men även vildsvin är ett ökande bekymmer i markerna och i trafiken. I Lappfjärdsnejdens Jaktvårdsförening, med sina tre jaktklubbar, har markägaren och jägaren Kaj Sved under många år följt med hur viltstammen ändrar i skogen och trafiken.

PTT: Finlands BNP krymper märkbart

Enligt Pellervos ekonomiska forskningsinstitut PTT:s senaste rapport kommer Finlands bruttonationalprodukt att krympa med 3-6 procent under det här året.

Snabba åtgärder krävs för att trygga tillgången till arbetskraft

På grund av coronakrisen är tillgången till arbetskraft hotad i synnerhet inom säsongarbete på landsbygden. Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK, Industrifacket och Landsbygdens Arbetsgivareförbund LAF vädjar till regeringen att fatta snabba beslut i frågan.

SLC - Dsc 2980
Skogsarbete ett alternativ för landsbygdens ungdomar i coronatider

I dessa coronatider är skogen en ypperlig och virussäker arbetsplats för såväl ungdomar som friställda vuxna. Det framhåller Rejpeltbon Harald Svens som är styrelsemedlem i Vörånejdens 4H.

Metsä Group stärker praxis för skogsbrukets ekologiska hållbarhet

Metsä Groups nya program för ekologisk hållbarhet har ökad kolbindning i skogarna, tryggande av skogsnaturens mångfald och förbättrande av vattenskyddet bland målsättningarna.

MTK uppdaterade sitt program för biologisk mångfald

MTK har uppdaterat sitt program för biologisk mångfald med konkreta åtgärder för jord- och skogsbruket. Även SLC har varit med och format programmet genom representation bland annat i MTK:s mark- och miljöpolitiska utskott samt MTK:s skogsutskott. SLC har även ett eget miljöprogram som uppdaterats 2019.

SLC - Lampaat Samuli Hellman
Finlands bästa landskapsprojekt utses för sjunde gången

Det är åter dags för tävlingen Finlands bästa landskapsprojekt. Miljöministeriet ordnar vartannat år denna tävling för att efterlysa projekt som på ett lyckat sätt har bidragit till att vårda, skydda eller planera landskap.

Håll i gång verksamheten i skogarna!

Skogarna är Finlands livlina och en fungerande skogssektor är ryggraden i vår nationella ekonomi påminner de finlandssvenska skogsvårdsföreningarna och centralförbundet SLC.

För hårda gallringar höjer skaderisken i skogen

Skogen gallras i enlighet med skogsvårdsrekommendationerna för att den ska kunna växa till ett högklassigt och värdefullt bestånd som genererar virkesinkomster. Om man gallrar för kraftigt blir skogen känslig för skador, vilket kan försämra lönsamheten, påpekar Skogscentralen.

SLC - Aussie1
Bränderna slocknade äntligen i Australien

Australiens skogsbränder är en naturkatastrof utan tidigare motstycke. Totalt har runt åtta miljoner hektar skog brunnit sedan september förra året. De sista bränderna slocknade i början av mars.