SLC - Abolands Skog 01
Kimitonejdens skogsvårdsförening vill förhandla om fusion

Kimitonejdens skogsvårdsförening vill fortsättningsvis förhandla med skogsvårdsföreningarna i närområdet om en fusion. Det beslöt föreningens styrelse i tisdags. Som läget är i dag verkar underlaget på Kimitoön vara för litet för en egen förening. Kimitonejdens skogsvårdsförening har cirka 540 medlemmar.

SLC - Sjundea A
WWF söker markägare som vill förbättra vattenkvaliteten i Ingå å och Sjundeå å

Projektet inleds vid Ingå å och Sjundeå å, där WWF nu söker markägare som vill delta i det konkreta arbetet med att förbättra vattenkvaliteten i åarna.

SLC - Pesonen26102018
”Matsektorn måste satsa på kommunikation”

– De stora frågorna förenar oss alla i EU. Vi har att tampas med både en ökande befolkningstillväxt och en ökande förväntan på levnadsstandarden. Alla vill ha mer och bättre, sade Copa-Cogecas generalseketerare Pekka Pesonen i sitt anförande på Agronomförbundets medlemsseminarium på Restaurang Pörssi i Helsingfors.

SLC - Baeverdamm Lindesberg
Våtmark skapad av bäver har större biologisk mångfald

Ger inplantering av bäver en större biologisk mångfald än anläggande av andra typer av våtmarker? Svaret på den frågan har inte varit givet, men nu kommer en studie som visar att det nog är så.

SLC - Stefan Borgman
Stefan Borgman är ordförande för skogsexperternas fackförbund

Skogsbranschens Experters representantskap valde förra veckans torsdag skogsbruksingenjör Stefan Borgman till sin nya ordförande för en tre års period. Ordförandeskapet är ett heltidsjobb, vilket innebär, att Stefan kommer att sluta som SLC:s skogsombudsman och som utvecklingschef på Södra skogsreviret. Stefan Borgman efterträder forstrådet Håkan Nystrand som varit ordförande för METO sedan 2000.

SLC - Hakan Nystrand
IPCC:s rapport positiv om skogen enligt Håkan Nystrand

Den nyss avgångne ordföranden för skogsexperternas förbund, METO, forstrådet Håkan Nystrand, förundrar sig över diskussionen i Finland om skogarnas och skogsbrukets roll i den mellanstatliga klimatpanelens (IPCC) specialrapport som publicerades den 8 oktober. – Då det gäller skogarna och de förnybara naturresurserna är IPCC:s rapport mycket positiv och den klara texten kräver nog inga kompletterande tolkningar. Rapporten lyfter på flera punkter upp skogarnas och träets roll som kolsänka, förnybar ersättare av fossila bränslen och som en viktig faktor i regionernas välmående.

SLC - Kuva 43655
Skärpta säkerhetskrav för vedklyvar – felaktig användning ofta orsak till olyckor

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) övervakade under sommaren vedklyvarnas säkerhet eftersom användningen av dem leder till tiotals allvarliga olyckor varje år. I sitt övervakningsprojekt utredde Tukes också säkerheten hos vedklyvar av sju modeller. I den kinetiska snabbvedklyven konstaterades allvarliga säkerhetsbrister.

Kalhyggesfritt skogsbruk blir vanligare i framtiden

Skogsbruk med olikåldriga trädbestånd vinner sakta men säkert mark i de privatägda skogarna. I största delen av landets privatskogar gör man ändå traditionella gallringar och slutavverkningar.

SLC - Kolumnen Hallfors Webb
Kommentaren: Skog må icke skövlas

Det man ska komma ihåg är att skogsägarna inte ensamma kan vara de enda som offrar sitt levebröd för att stävja klimatförändringen, utan bördan måste jämnas ut bland befolkningen, skriver Christoffer Hällfors i sin kolumn.

SLC - Kongressen 1 A Webb
Viktigt att många skogsägare deltar i SLC:s kongress

Det är viktigt att många medlemmar som är skogsägare är med på SLC:s kongress i november. Bo-Gustav af Hällström deltar för första gången.

Rätt bra start på årets virkeshandel

Efterfrågan på industrins slutprodukter är mycket god och virkeshandeln i Finland livlig. Håller trenden i sig?

SLC - Storaenso Webb
Konkurrens drev upp virkespriserna på Åland

Det nystartade enmansföretaget SkogAx som samarbetar med Stora Enso i Finland har skapat ny konkurrens på den åländska virkesmarknaden.