Lpx 122659
Jordbruk Skogsbruk Tema

Skatteaktuellt

Energiskatt och återbäring

En yrkesmässig växthusodlare och en yrkesmässig jordbruksidkare som uppfyller vissa förutsättningar kan få återbäring av energiskatt. På skatteförvaltningens sidor finns mer information om kriterierna för yrkesmässigheten. Yrkesmässig jordbrukare är den som under skatteåret har erhållit direktstöd från EU, kompensationsbidrag, miljöstöd samt nationellt stöd.

Observera att den som bedriver spannmålstorkning också ses som yrkesmässig jordbruksidkare även om han eller hon inte har beviljats dessa stöd.

Använd e-tjänster vid ansökan om återbäring av punktskatt för energiprodukter för skatteåret 2018

För att autentisera dig ska du ha webbankkoder, ett elektroniskt identitetskort eller en Katso-kod. Du kan ännu inte ansöka om återbäring i MinSkatt.
Ansök om återbäring senast den 28 februari 2019

Ansökan om återbäring av accis på energiprodukter skickas automatiskt till jordbruksidkare i januari tillsammans med skattedeklarationsblankett 2 eller 2Y. Återbäring ska sökas senast i slutet av februari kalenderåret efter utgången av skatteåret, det vill säga återbäring för skatteåret 2018 ska sökas senast 28.2.2019.

Återbäringens belopp

• Brännolja:

Återbäringen beviljas på den andel av energiinnehållsskatten som ingår i punktskatten på brännolja, och som sökanden har använt inom yrkesmässig växthusodling eller yrkesmässigt jordbruk under skatteåret och som har beskattats i Finland:

- på lätt brännolja 7,50 cent per liter

- på tung brännolja 8,56 cent per kilogram

- på biobrännolja 7,50 cent per liter

• Elström:

Beskattningen av elström är inte baserad på vare sig energiinnehåll eller koldioxidutsläpp. Skatteförvaltningen återbär punktskatt för elström bara när det rör sig om förbrukning enligt skatteklass I. Återbäringen på elström är 1,55 cent per kilowattimme.

Punktskatten återbärs dock högst till det belopp som jordbruksidkaren eller växthusodlaren har betalat under skatteåret i form av energiinnehållsskatt som ingår i bränslepriset eller elskatt.

Inkomstskatteregistret

Från och med 1.1.2019 skall arbetsgivare anmäla alla utbetalda löner till inkomstregistret. Uppgifterna anmäls antingen automatiskt direkt från lönesystemet genom ett gränssnitt eller genom att ladda upp filer eller mata in uppgifterna med en webblankett i inkomstregistrets e-tjänst. Uppgifterna kan endast av särskilda skäl anmälas till inkomstregistret på pappersblankett.

Man loggar in i inkomstregistrets e-tjänst från övre kanten på webbsidan inkomstregistret.fi. För inloggning behövs nätbankkoder, mobilcertifikat eller certifikatkort.

Informationen om löneuppgifter kan användas av Skatteförvaltningen, FPA, arbetspensionsanstalterna och Arbetslöshetsförsäkringsfonden. Löntagare kan också själva kontrollera sina inkomstuppgifter. I ett senare skede skall registret även omfatta pensioner och förmåner.

Reformen innebär en hel del arbete för löneutbetalare och bokföringsbranschen, åtminstone nu i initialskedet.

En näringsidkare kan till exempel ge fullmakt åt sin bokföringsbyrå att anmäla de nödvändiga uppgifterna till inkomstregistret.

Den kan man ge i Suomi.fi-fullmakter eller i Katso beroende på företagsformen.

Det finns en länk för ändamålet på skattemyndigheternas infosida om inkomstregistret på internet: https://www.suomi.fi/fullmakter-identifiera-dig

LF skrev om inkomstregistret 7 december 2018: https://www.landsbygdensfolk.fi/nyheter/inkomstregistret-infoers-den-foersta-januari

Det avgiftsfria löneberäkningsprogrammet palkka.fi torde underlätta jobbet.

Ändring av fordonsskattelagen

Fordonsskattelagen ändrades från 1.1.2019 så att nivån på fordonsskattens grundskatt, när grundskatten baserar sig på person- och paketbilars koldioxidutsläpp, sänks med sammanlagt 50 miljoner euro. Sänkningen har en tonvikt på fordon med lägre utsläpp, vilket innebär att den tidigare graderingen av fordonsskatten enligt utsläppen i viss mån skärps.

Skattelättnaden betyder i genomsnitt en minskning på cirka 20 euro av den årliga fordonsskattebelastningen för de fordon för vilka skatten bestäms på basis av koldioxidutsläppen. Den största skattesänkningen riktar sig mot renodlade elbilar med nollutsläpp.

Fordonsskattens minskade grundskatt tillämpas dock först i fråga om skatt som tas ut den 1 januari 2020 och efter det.

Reformen av fastighetsbeskattningen skjuts på framtiden

Nuvarande regering har valt att frångå den planerade fastighetsskattereformen, som skulle göras i två steg. Den nya tanken är att förnyelsen av hur byggnader värderas sammankopplas med reformen av fastighetsskatteprocenten. På detta sätt anser Finansministeriet att det är lättare att bedöma konsekvenserna för fastighetsägare. Enligt nuvarande reformtidtabell skulle nya regler gälla från och med år 2022.