Dsc 1044
Paneldebatten på Yrkesakademins 10-årsseminarium kretsade kring det framtida kompetensbehovet i Österbotten. Från vänster ses rektor Boris Ståhl, samkommunstyrelsens ordförande Anders Norrback, Vasek-chefen Stefan Råback, sjukvårdsdirektör Marina Kinnunen och Mirka-vd:n Stefan Sjöberg.
Jordbruk Skogsbruk Landsbygdsnäringar

Digitalisering och
livslångt lärande
framtidens melodi

Yrkesakademin i Österbotten fyller jämna år i år. I samband med ett 10-årsseminarium blickades det framåt mot kommande utbildningsmässiga utmaningar och arbetsmarknadens kompetensbehov i en snabbt föränderlig omvärld.

Att världen förändras i en hisnande takt ställer ständigt nya krav inte minst på yrkesutbildarna. På Yrkesakademins i Österbottens 10-årsseminarium den 21 januari lade den unga uppfinnaren, visionären och kompositören Perttu Pölönen i ett långt föredrag ut texten framför allt om högteknologiska framsteg och robotisering. Fenomen som ibland stöper om vår yrkesmässiga verklighet på radikalt sätt.

Till exempel tror Pölönen att det inte är osannolikt att utvecklingen går mot att framtidens McDonalds-restauranger kommer att ha högst en anställd. I förbifarten visade han bland annat bilder av pizzabakande och hamburgerstekande robotar.

Pillerätande istället för livsmedelsproduktion?

I en paneldebatt om framtidens kompetensbehov i Österbotten konstaterade Anders Norrback, ordförande för samkommunstyrelsen för YA i Österbotten, att framtidens arbetsmarknad och dess kompetensbehov allmänt taget är svår att förutsäga.

– Ofta går det inte som man tror utan man bjuds istället på överraskningar.

– Det som jag primärt saknade i Perttu Pölönens föredrag var den aktuella och bekymrande klimatångesten. Hur kommer detta fenomen att påverka utbildningen av yrken som behövs framöver? frågar sig Norrback.

Anders Norrback anser vidare att fokuseringen på energiförsörjning och energibehov inom den österbottniska utbildningsvärlden ligger rätt i tiden.

– Ett annat område är livsmedelsproduktionen där jag själv är verksam. Kommer man att börja äta piller baserade på näringsämnen och vitaminer i framtiden? Eller kommer produktionens naturliga förankring att finnas kvar? Jag hoppas på det senare givetvis. Men helt säker är jag inte, säger Norrback.

Behövs kunskap och kompetens

Stefan Råback, vd och utvecklingsdirektör på Vasek, betonar att digitalisering och livslångt lärande är några centrala nyckelord i dagens utbildningsvärld. Detta medför både utmaningar och möjligheter.

– Företagsamhet och företagsfostran är samtidigt ett viktigt inslag i Österbotten. Varje år bollas det med 500 affärsidéer via nyföretagarcentralen Startia. Cirka 200 företag startas årligen i landskapet och ofta är det yrkesutbildade människor som är initiativtagare, säger Råback.

Stefan Sjöberg, vd för Mirka i Nykarleby, understryker i sin tur vikten av tillgång till kunnig arbetskraft och en förnyad kompetenspool i fortsättningen.

– Överlag kommer analysförmåga och förmåga att kunna utveckla saker och ting att vara allt viktigare egenskaper framöver.

– Automatisering och robotisering är något som vårt företag funderar mycket på – även när det gäller till exempel kundtjänster och försäljningsprocesser. För övrigt har 37 procent av robotinvesteringarna gjorts i ett låglöneland på sistone, nämligen Kina, säger Sjöberg.

Marina Kinnunen, direktör för Vasa sjukvårdsdistrikt, tror inte att närvårdarjobben kan komma att skötas av robotar i framtiden. Tekniken kan helt enkelt inte ersätta den mänsklighet som behövs i det arbetet.

– Jag tror dock att läkarens roll kommer att förändras i framtiden. Kanske blir läkaren i praktiken ett slags arkitekt.

– Överlag behövs det inom sjukvården mera samarbete med den privata sektorn och tredje sektorn framledes, poängterar Kinnunen.

Dsc 1040
Yrkesutbildningar bör kunna vara kopplade till kommunala infrastrukturprojekt. Detta kan vara en plattform för bildande av nya bolag, säger riksdagsledamot Joakim Strand.

Eftersträvar ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet

Yrkesakademin i Österbotten bildades den första januari 2009 då Svenska yrkesinstitutet, Vocana och Korsnäs kurscenter gick samman.

Enligt rektor Boris Ståhl har YA efter det första avverkade decenniet successivt byggt en profil som en stark yrkesutbildare på österbottnisk mark. Det nya, stora campuset Kungsgården hör till de största framstegen.

Yrkesakademin i Österbotten strävar efter att åstadkomma hållbarhet i ekonomiskt, socialt och ekologiskt hänseende. Ett aktuellt exempel är att man nu tar i bruk ett par elbilar på campusområdet i Gamla Vasa.

10-årsseminariet gästades också av riksdagsledamot Joakim Strand som bland att framhöll att det är viktigt att yrkesutbildningar knyter band till aktuella regionala strategier. En konkret satsning i Österbotten är den så kallade energiutbildningsstrategin.

– Därtill bör skolor också kunna vara kopplade till kommunala infrastruktursatsningar som den nya Kvarkenfärjan. Detta kan vara en plattform för bildande av nya bolag och startup-verksamheter. YA i Österbotten kunde gärna beakta den här möjligheten, säger Strand.