SLC - Slc Kongress Mats Nylund
Lönsamhet och klimat på tapeten i Nylunds tal till SLC-kongressen

Lönsamhet och reson i debatten kring klimatuppvärmningen var bland SLC-ordföranden Mats Nylunds krav i öppningstalet till kongressen.

SLC - Slc Fullmaktige Jonas
SLC:s fullmäktige förordar stödpaketet för 2019

SLC:s förbundsfullmäktige beslöt på sitt höstmöte i måndags att förorda förslaget till nationellt stödpaket för nästa år med en kläm om att ersättningen till djurvälfärden inom landsbygdsutvecklingsprogrammet bör prioriteras, detta enligt förslaget från SLC:s styrelse.

SLC - Slc Kongress Thomas Antas
Omgivningen påverkar kraftigt jordbruket i Nyland

Nyland är i många avseenden ett unikt landskap i Finland, sade ordföranden för SLC Nyland Thomas Antas i sitt hälsningstal till kongressen. Det påverkar jord och skogsbrukets förutsättningar i metropollandskapet. Det påverkar också producentrörelsens arbete.

SLC - Slc Kongress Kim Ahlfors
Utmaning att idka jordbruk i Esbo

Det är 24 fyra år sedan det senast var SLC-kongress här, sade ordföranden för Esbo landsbygdsförening Kim Ahlfors i sin hälsning till SLC-kongressen på Korpilampi i Esbo i måndags.

SLC - Slc Fullmaktige Thomas Blomqvist
Thomas Blomqvist vill ha fokus på enklare stöd

Vi ska jobba för att stödvillkoren i den kommande programperioden för den gemensamma jordbrukspolitiken förenklas. Men mer pengar kan vi tyvärr inte räkna med. Det sade SLC:s fullmäktigeordförande Thomas Blomqvist i sitt öppningstal till fullmäktige på höstmötet i måndags.

SLC - Slc Kongress Jonas Laxaback
Nya förtroendevalda och jordbrukets lönsamhet i fokus sedan senaste kongress

Fjolårets fullmäktigemöte ledde till ett omfattande utbyte av förtroendevalda i SLC:s ledning, påpekade SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback i sin genomgång av vad som hänt inom SLC sedan senaste kongress 2015.

SLC - Slc Fullmaktige Fullmaktige Diskuterade
Gröna veckan och eventuell nyorganisering aktuell inom SLC

I den verksamhetsplan som SLC-fullmäktige godkände på sitt höstmöte före kongressen i måndags ingår satsningen på den internationella gröna veckan i Berlin i januari. Finland är partnerland i år.

SLC - 86 C375 D0 2 A66 C248 81 De 223391 B8645 B
Brittiska regeringen vill helst spola CAP

EU har godkänt britternas utträdesavtal. Efter utträdet kommer det förenade konungadömet att gestalta en egen jordbrukspolitik som anpassas till landets eget jordbruk. Det lovar regeringschefen Theresa May.

SLC - Enb Cbdcop14 Cpwwf 21Nov18 Kiaraworth 34
Finländsk vård av våtmarksnatur fick globalt erkännande

Projektet Hembygdsvåtmark LIFE+ fick det internationella jakt- och viltvårdsrådet CIC:s pris MARKHOR, meddelar Finlands viltcentral.

SLC - Image 21 11 2018 At 20 51
Finland föreslår EU-fond för beskogning

Finland föreslår en EU-fond för att bekämpa klimatförändringen genom beskogning i form av ett samarbete mellan EU och Afrika. Statsminister Juha Sipilä (cent) har diskuterat initiativet med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Det uppger diskussionsforumet Forest Academy. Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (cent) har informerat EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan och medlemsstaterna om saken.

Över 200 jord- och skogsbrukare samlas till SLC-kongress 26-27.11 i Esbo

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. samlas till allmän förbundskongress den 26-27 november i Esbo på Hotell Korpilampi.

SLC - Ed Mayo14112018
Plattformskooperativ främjar en hållbar delningsekonomi

Plattformsekonomin revolutionerar affärsverksamheten. Plattformar som exempelvis Uber och Airbnb skapar värde och får marknaderna att växa. Professor Ed Mayo, generalsekreterare på Cooperatives UK, talade om ägarskapets betydelse på Pellervos temadag om plattformskooperativ.