SLC - 32459614848 1Cce6468A0 O
Klimatmötet enades om gemensamma regler

Efter nästan två veckors manglingar i Katowice nådde företrädare för nästan tvåhundra länder till slut enighet om gemensamma regler som föreskriver hur klimatavtalet från Paris ska omsättas. Klimatmötets ordförande Michal Kurtyka kunde med ett dygns försening klubba av de gemensamma reglerna.

Nylund nöjd med att Viexpo får mer resurser

Riksdagsledamot Mats Nylund (SFP) är nöjd över att det österbottniska andelslaget Viexpo beviljas 170.000 euro i tilläggsfinansiering av riksdagens finansutskott.

Nylander och Adlercreutz: Vi måste sluta försvåra träbyggande

Riksdagsledamöterna Mikaela Nylander (SFP) och Anders Adlercreutz(SFP) har lämnat in ett skriftligt spörsmål som gäller brandbestämmelserna i trähöghus. Bakgrunden till spörsmålet är det dubbla brandskyddskravet som idag orsakar extra kostnader för trähöghusbyggande på cirka 100 euro per kvadratmeter.

Bästa handelslagen i Finland

Analytikerteamet i Osuustoiminta-lehti har gjort företagsanalyser som berör de mest centrala företagen inom kooperationen. KPO och PKO är i topp redan fjärde året i rad.

SLC - Bjarnes Bok
Bjarnes skogsliv i bokform

Nu har Bjarne Andersson kommit ut med sin andra bok, den heter ”Skogsliv”. Bjarne Andersson passade vid utgivningen i Borgå på att tacka sin familj som har hjälpt till med layout och korrekturläsning av Skogsliv.

SLC - Mangstrom
Ole Mangström 04.12.1917-28.11.2018

Kristel Nybondas LAF:s blivande verkställande direktör

Landsbygdens Arbetsgivareförbund LAF har valt sakkunnig JM Kristel Nybondas, 50, till ny verkställande direktör. Hon påbörjar sin nya tjänst i september 2019. Förbundets nuvarande verkställande direktör Veli-Matti Rekola går samtidigt i pension.

SLC - Kolsanka
De finländska skogarna är en större kolsänka än man tidigare trott

Biträdande professorn Aleksi Lehtonen vid naturresursinstitutet Luke och konsultativa tjänstemannen vid jord- och skogsbruksministeriet Jaana Kaipiainen förklarade i onsdags prognosen om de finländska skogarnas kolbindning 2021-2025.

Södra skogsreviret tar över på Kimitoön

Södra skogsrevirets fullmäktige beslöt för sin del enhälligt i tisdags godkänna intentionsavtalet med Kimitonejdens skogsvårdsförening. Lika enhälligt beslöt Kimitoföreningens fullmäktige godkänna avtalet följande dag. I praktiken betyder det att reviret inleder verksamhet på Kimitoön och att Kimitonejdens skogsvårdsförening upplöses.

Växande hjortdjursstam oroar Ålands skogsägare

Hjortdjursskador på skog diskuterades vid Ålands skogsvårdsförening höstmöte där Jan Salmén återvaldes som ordförande.

SLC - Jarvinen
MTK:s Erno Järvinen: Skogsägaren bör kolla virkesmarknaden

Det är viktigt att skogsägaren utnyttjar tillgänglig marknadsinformation, sade forskningschefen vid MTK Erno Järvinen på ÖSP:s höstmöte i Vörå i tisdags. Skogsvårdsföreningarna har gedigen information som ni har nytta av och bevakar skogsägarnas intressen.

SLC - Hostmote1
Rätt budskap måste föras fram på bredare front

Den intensiva klimatdebatten ger en negativ bild av jord- och skogsbruket. Många verkar tro att klimatförändringen stävjas genom att sluta äta kött och avverka skog. Verkligheten är så klart en helt annan, konstaterades på ÖSP:s höstmöte i Vörå. Viceordförande Niclas Sjöskog betonade att jord- och skogsbrukarna måste bli bättre på att kommunicera och hänvisade till den pågående klimatdebatten.