SLC - Insektlab 2
Nytt insektlabb bidrar till sektorns utveckling

Naturresursinstitutet invigde ett insektlaboratorium i Jockis förra veckan. Här bedrivs både akademisk forskning och testas olika lösningar för insektindustrins behov.

SLC - Skarvvasa
Fördröjda skarvbeslut källa till frustration

Inoljning av skarvägg utfördes på Juckasgrynnan utanför Vasa i maj. På bilden ses Oskar Ström och Kim Westerlund. Men långa behandlingstider och få beviljade undantagslov för avskjutning och äggbehandling försvårar skarvbekämpning i Österbotten.

Taxeringsvärdena på fastigheter föreslås bli förnyade

Fastighetsbeskattningen föreslås bli förnyad så att taxeringsvärdena motsvarar prisnivån och byggkostnaderna i området på ett bättre sätt än i dagsläget.

SLC - Ann Ojala
Digitala verktyg lockar folk till skogs

Forskaren Ann Ojala avslöjar att det görs mycket spännande forskning för närvarande kring skogens roll för människans välbefinnande. PEFC Finland och Suomen Latu utmanar finländarna att sova ute natten mellan lördag och söndag den 8 september.

SLC vill uppmärksamma jaktarealer i understöd för jaktvårdsföreningar

Fördelningen av statsunderstöd för jaktvårdsföreningar borde inte basera sig bara på medlemsantal, anser SLC i sitt utlåtande om utkastet till jord- och skogsbruksministeriets förordning om fördelningsgrunderna för statsunderstöd till jaktvårdsföreningarna.

Begränsad jakt på brunand, småskrake och alfågel

Jord- och skogsbruksministeriet har utfärdat förordningar som begränsar jakt på brunand, småskrake och alfågel.

Älgskador kan nu anmälas i MinSkog.fi

Skogsägare kan få ersättning för skador som hjortdjur orsakat i bestånden. Nu kan skadeanmälan även lämnas in elektroniskt i den avgiftsfria e-tjänsten MinSkog.fi.

SLC - Fiskars 1
Jordens smaker gick åt som smör i solsken i Fiskars

Fiskars i Raseborg i Västnyland har alltmer etablerat sig som ett matens mecka. Helena von Flittner säljer bröd och piroger trots att hon egentligen är grönsaksodlare. Hjälp med försäljningen får hon av dottern Emelie Wulff.

SLC - Marknader 01
Skördemarknader varje vecka i sydväst

Konsumenter av närproducerat hittar en sådan marknad i sydvästra Finland fyra veckoslut i rad – om man räknar med Åland. Nu är det dags för också de sista producenterna som vill vara med på marknaderna att anmäla sig.

SLC - Kop Av Bonden
Köp av bonden!-dagen 15.9: Håll öppen gård och sälj produkter från gården

Den 15 september hålls den nationella Köp av bonden!-dagen för tredje gången. SLC uppmuntrar medlemmarna att i mån av möjlighet delta i dagsevenemanget och hålla öppen gård och sälja produkter direkt från gården.

SLC - Virkesimport
Virkesimport

Ledare: Glyfosatanvändningen åter aktuell

Den 46-åriga skolvaktmästaren Dewayne Johnson har lymfkörtelcancer i slutstadiet. En domstol i San Francisco har av den orsaken dömt Monsantokoncernen att betala ett belopp motsvarande 253 miljoner euro i skadestånd.