Idéer behövs om hur lönsamheten kan förbättras

Jordbrukarna har i augusti möjlighet att komma med åsikter om hur lönsamheten kunde förbättras inom finländskt jordbruk.

EU hjälper producenter som drabbas av torkan

Det blir inga krisstöd ur EU-budgeten för missväxten i Europa. I stället beviljar kommissionen förskott på direktstöd och landsbygdsstöd.

USA-forskare bekräftar förstärkt uppvärmning

De senaste fyra åren var de varmaste i hela den historiska väderstatistiken, uppger USA:s väder- och klimatmyndighet NOAA.

Första fallet av svinpest i Kina

Kina har bekräftat landets första fall av afrikansk svinpest.

Klimatskatt på jordbruket kan drabba matförsörjningen

En global kolskatt för att sänka klimatutsläppen kan bli kontraproduktiv och förvärra hungersnöden. Politiska åtgärder måste kompletteras med effektiv och smart teknik inom jordbruket, fastslår en ny studie.

EU-stopp för gensaxen hotar jordbruksforskningen

Den europeiska jordbruksforskningen förlorar sin internationella konkurrenskraft om moderna växtförädlingsmetoder som crispr/cas9 hamnar i samma kategori som traditionell GMO. Viktiga företag kommer att lämna EU, befarar växtforskare.

Drönare sprutar glyfosat över kokaodlingar i Colombia

Colombias avgående president Juan Manuel Santos försöker bekämpa landets kokainkarteller genom att låta lågtflygande drönare bomba kokaodlingarna med glyfosat.

FAO:s matprisindex backade tydligt i juli

Matpriserna i FAO:s globala standardkorg sjönk under juli månad med 3,7 procent. Priset föll på alla viktiga jordbruksråvaror.

GDT-auktionen slutade på noll

Den globala mjölknoteringen på GDT Fonterra slutade oförändrat på 0,0 procent efter tisdagens auktion.

SLC - Potatisskord 7 8 2018
Sämre skörd och låga priser pressar potatisodlarna

Det som oroar odlarna förutom att skörden beräknas bli mindre än normalt är att medelpriset nyligen sänktes. Bortfallet kan bli stort på grund av för små knölar och i kombination med låga priser tär det rejält på lönsamheten, säger potatisodlarna Mikael Hoxell (till höger) och Henrik Antfolk.

SLC - Vaxtrapport Sb
Spannmålsbestånden brådmognar i torkan

Torkan och hettan har fått spannmålsbestånd att brådmogna och förvärrat de skördeförluster som uppstod redan i början av sommaren, särskilt i södra Finland.

SLC - Vallbevattning 038
Saftigt gräs från bevattnade vallar

Leif Hagberg kan också denna torra sommar glädja sig åt grönt och saftigt gräs på sina vallar. En handfull åländska djurbönder har i sommar testat att bevattna sina gräsvallar med bra resultat.