SLC - Hollandsalt1
Salttåliga grödor nisch för holländska jordbrukare

I Holland är jordbruksmark en dyr bristvara. Jordbrukarna i kustområdet använder det de har – vilket på många håll betyder gammal havsbotten och saltig jord. I den växer nu bland annat nischgrödan glasört.

SLC - Hollandsalt
Rätt grödor kan lösa globalt saltproblem

Salttåliga jordbruksväxter kan enligt den nederländska regeringen vara svaret på det globala problemet med försaltad jordbruksmark. Omkring en miljard hektar av världens odlingsareal uppskattas vara försaltad.

Höga proteinhalter och falltal i Nyland

Tröskningen har under den senaste veckan framskridit rätt bra i Nyland. I dagsläget är vår uppskattning att närmare 80 procent av spannmålen är skördad i västra Nyland och 60-70 procent i östra Nyland.

SLC - Fodertjanst7
A-foder hjälper till att förmedla grovfoder till behövande

Förra veckan lanserade A-foder en ny tjänst – foderhjälpen. Roberg Flén i Munsala hör till de som har meddelat att han har överskott på ensilagebalar som kan säljas via foderhjälpen.

SLC - Kaj Hemberg
SLC:s potatisutskott: Potatispriset i Finland på osund nivå

Kaj Hemberg är ordförande för SLC:s och ÖSP:s potatisutskott och vill se ett slut på den osunda prisutvecklingen inom potatissektorn. Trots de dystra skördeutsikterna i Finland har producentpriset på potatis inte reagerat enligt förväntningarna. 

SLC - Slcpotutsk1 1
Potatisutskotten träffades på Åland

Förra veckan höll SLC:s och ÖSP:s potatisutskott möte och sommarträff på Åland. Utskotten vill se ett slut på den osunda prisutvecklingen inom branschen.

SLC - Kaskobana
Kampen för Kasköbanan fortsätter i regional förenings regi

Botnia Back On Track är det blivande namnet på den regionala järnvägsförening som kämpar för Kasköbanans bevarande. Slussbron på gränsen mellan Kaskö och Närpes är exempel på ett banavsnitt som bör förbättras, säger Närpes stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist och Kaskö hamns vd Patrik Hellman.

SLC - Luke Elonkierto 02
Naturen och forskarna är en stor resurs för Jockis

Naturen är viktig för välbefinnandet. Och Naturresursinstitutet Lukes campus i Jockis är viktig för både kommunen och landskapet, betonades det då landsbygdstemaparken Elonkiertos tjugoåriga historia firades nyligen.

SLC - Lbf Vattenrenare Ladan Pa Plats
Bilringar renar i Lappträsk

Pilotprojekt i Lappträsk testar ett förmånligt och enkelt sätt att rena vatten genom att använda återanvända bilringar som uppsamlande material.

SLC - Eldrift
Eldrift i traktorer

Oerlikon Fairfield har tagit fram en helt ny motor som är anpassad för eldrivna traktorer och anläggningsmaskiner.

SLC - Atria Vegyu2
Atria lanserar vegeprodukter

På tisdagen lanserade Atria en ny produktserie, Vegyu. Produktserien består av köttfria produkter och nio av produkterna är veganska.

SLC - Insektlab 2
Nytt insektlabb bidrar till sektorns utveckling

Naturresursinstitutet invigde ett insektlaboratorium i Jockis förra veckan. Här bedrivs både akademisk forskning och testas olika lösningar för insektindustrins behov.