Sagforetagare 1 B Webben
Under sin tid som såg- och hyvleriföretagare har Fredrik Melin konstaterat att sågat virke behöver förädlas vidare. Man måste lyssna på vad kunderna efterfrågar och vill ha för produkter och tjänster. Han visar gärna kunderna vad som finns och erbjuds.
Skogsbruk Tema

Firar 20-årsjubileum
med såg och hyvleri

Företagare inom sågning och hyvleriverksamhet börjar vara en sällsynthet idag. Fredrik Melin i Malax är företagare med cirkelsåg, hyvleri och eget skogsbruk sedan 20 år tillbaka. Under åren har han utvecklat verksamheten till ett mångsidigt och trivsamt arbete med många olika kundmöten året runt.

– När företagsverksamheten F. Melins Trätjänst påbörjades för tjugo år sedan fanns ännu självverksamma skogsägare som utförde leveransavverkningar och även högg egen stock för uppsågning. Då fanns möjligheter att få köpa mindre mängder leveransstockar vilka skogsbolagen inte alltid ville köpa upp. Sådana gånger hittades fina stockpartier. Idag utför inte många skogsägare eget skogsarbete, berättar Fredrik Melin.

– Inriktningen är byggnadsvirke och egna snickeriprodukter för husrenoveringar. Det gäller speciellt lister, golvplankor och olika paneler för inom- och utomhusbruk. Jag tillverkar också stocklador av två modeller på åtta kvadratmeter respektive tolv kvadratmeter. Jag har även en kondenstork att torka virke i, förklarar Melin.

Kvalitet och hållbarhet A och O

Enligt Melin måste virke för paneler och lister vara av hållbart stockvirke med lite kvistar i virket. I det fallet är tall att föredra framom virke av gran. Till golvplankor kan virke av både tall och gran användas.

Byggnadsvirke av tall och gran behöver torkas i sex till sju dygn, medan snickeri- och golvvirke måste torkas tolv till fjorton dygn. Björkvirke kräver ännu längre torkningstid än tall och gran. Kondenstorken återvinner också värme i samband med virkestorkningen.

– För golvplankor krävs en viss sågteknik och kvalitetsstarkt stockvirke, vilket skall vara noggrant utvalt och med ingen tjurved och inga torr- eller rötkvistar i virket. Virket skall helst vara avverkat vintertid så att ingen kåda kommer ur virket, förklarar Fredrik Melin.

Sagforetagare 3 C Webben
Fredrik Melin använder både eget och inköpt stockvirke från förnyelseavverkningar när lämpligt virke sågas upp till lister, golvplankor och paneler.

Kundkretsen i Österbotten

Det är tacksamt att ha en cirkelsåg med hård metallklinga vilket underlättar sågningen väsentligt. Virket blir fint sågat och det är mycket viktigt på marknaden idag.

– Allt sågat virke skall torkas för att hålla en hög standard och hållbarhet eftersom kvalitetskraven är viktiga så att kunderna är nöjda, säger Melin.

Kundkretsen som köper F. Melins Trätjänsts produkter och arbetstjänster kommer från Jakobstad i norr till Kristinestad i söder. Det har även funnits gånger när kunder med rötter i Österbotten men bosatta i södra Finland har köpt snickeriprodukter och virke av Melin.

Nära Vasa är det speciellt viktigt med kvalitetsstarka produkter eftersom kraven är höga när det gäller till exempel stocklador i folks hemträdgårdar. Stockladorna på åtta och tolv kvadratmeter har god åtgång eftersom de inte kräver något bygglov.

– Förädlingen ger ett högre mervärde för sågat och hyvlat virke och därför har jag ett fortlöpande virkeslager så att kunderna kan få det virke de söker och behöver. Nöjda kunder ger bra reklam och respons på produkterna och det är tacksamt. Priset man får för produkterna skall täcka mycket och den arbetstid man lagt på virket, framhåller Melin.

Sagforetagare 2 B Webben
Konceptet med stockladorna som F. Melins Trätjänst tillverkar kom till ungefär två år efter företagsstarten. Fredrik har utvecklat stockladorna med ett till två stockvarv till på höjden så att man kan köra in till exempel gräsklippartraktorer och fyrhjulingar förutom att förvara trädgårdsredskap och ved i ladorna.

Jämnt med arbete

Cirkelsågen ger mest arbete från mars till juni medan hyvleriet sysselsätter Fredrik jämnt under året med olika arbeten. Två veckor i januari är lite lugnare och han kan då jobba i egen skog förutom på helgerna. Trots olika utmaningar, tidvis tungt arbete och långa arbetsdagar och därtill Corona-epidemin så skulle Melin inte kunna tänka sig att byta till ett vanligt lönearbete.

– När min far blev pensionerad virkesutkörare har han varit en god hjälpande hand för mig i arbetet och med företaget, säger Fredrik.

– Jag är nöjd och trivs bra med det koncept som jag har och har utvecklat under årens lopp. Det känns även fint när folk uppskattar det gamla som finns i gamla hus och gärna bevarar det gamla som finns när husen renoveras, säger Fredrik Melin.