Lpx 178962
Fler EU-länder beviljar nöddispenser för neonikotinoider. Nu ska EFSA kontrollera om dispenserna faktiskt är nödvändiga. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU

Efsa omprövar nöddispenser
för neonikotinoider inom EU

Den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa kommer att ompröva alla nöddispenser som medlemsländerna beviljar för neonikotinoider inom sockerbetsodlingen. Anledningen är att nöddispenserna ständigt blir fler.

EU har i princip förbjudit användningen av neonikotinoider, men det har varit svårt att finna lämpliga ersättande betningsmedel för sockerbetor. Nöddispenserna har förorsakat kritik, eftersom de bidrar till att förvränga konkurrensen mellan länderna.

Efsa misstänker att många länder beviljar sina dispenser utan tillräcklig prövning. Med tiden har det ena undantaget efter det andra beviljats. Det var aldrig meningen att undantagen skulle bli gängse praxis.

Efsa ska nu undersöka om 21 nöddispenser för fyra olika neonikotinoider i tio EU-länder kan betraktas som befogade. Det handlar om klotianidin, imidakloprid. tiametoxam och tiakloprid.

Länderna ska motivera riskerna

Efsa ska gå igenom nöddispenser som beviljades 2020 i Belgien, Danmark, Finland, Kroatien, Litauen. Österrike, Polen, Rumänien, Slovakien och Spanien. Myndighetens experter ska bedöma on dispenserna är rätt avvägda.

Den europeiska livsmedelsmyndigheten understryker att användningen av de tre neonikotinoiderna imidakloprid, klotianidin och tiametoxam är generellt förbjuden utomhus sedan 2018. För tiakloprid har ansökningen om fortsatt tillstånd helt avvisats för 2020.

Efsa ska nu pröva nöddispenserna för varje enskilt medlemsland med avseende på nödvändighet. Länderna måste påvisa att insekterna utgör ett osedvanligt svårt hot mot odlingarna.

Om detta är fallet, ska Efsa utreda om ifrågavarande länder har prövat alla alternativa substitut för skydd av sockerbetsodlingar. Livsmedelsmyndigheten räknar med att slutföra prövningarna under hösten 2021.

Frankrike har nyligen sällat sig till skaran av EU-länder som ansöker om undantagstillstånd för neonikotinoider i sockerbetsodlingar. Ännu för några år sedan efterlyste Frankrike ett totalförbud för neonikotinoider i hela EU.

Då förbjöd den franska regeringen samtliga fem neonikotinoider från och med hösten 2018. Landet skulle presenteras som en föregångare inom det icke-kemiska jordbruket. I EU ställdes i det skedet ”bara” tre neonikotinoider på förbudslistan.

Omöjligt utan neonikotinoider

Nu medger regeringen i Paris att det inte går att odla sockerbetor utan neonikotinoider. Senaten gav definitivt klartecken för dispens i början av hösten. I medlet av december ska förbudet upphävas så att neonikotinoiderna står till odlarnas förfogande på våren.

De franska betodlarna beklagar sig över att virusgulsot inte går att bekämpa tillräckligt effektivt utan neonikotinoider. Det franska jordbruksministeriet beviljar därför ett undantagslov för betning ända till 2023, eftersom inget alternativt medel är tillgängligt.

Det franska förbudet mot neonikotinoider i sockerbetor är nu en källa till förargelse hos tyska sockerbetsodlare som inte får använda neonikotinoider. De känner sig förfördelade i förhållande till sina franska yrkesbröder.

Följaktligen söker den tyska regeringen nu också utvägar för en nöddispens för inhemska betodlare. Enligt sockerbetsodlarna har angreppen av virusgulsot fortsatt att breda ut sig i bestånden och förorsakar skördeförluster på mellan 30 och 50 procent.

Det franska förbudet betraktas som en konkurrensnackdel. De tyska betodlarna beklagar att de numera är hopplöst utelämnade och saknar i praktiken helt ett skydd mot angreppen. Alternativa växtskyddsmedel är både dyra och mindre effektiva.