Jordbruk EU

Macron medger
miss med glyfosat

Frankrikes president Emmanuel Macron beklagar offentligt att han inte lyckades infria sitt löfte att förbjuda glyfosat. Den franska presidenten lovade redan 2017 att förbjuda glyfosat inom tre år.

I en intervju för den franska webbtidningen ”Brut” betonade Macron att han inte har ändrat åsikt. I december 2017 beslutade EU-kommissionen emellertid att förlänga försäljningstillståndet för glyfosat med fem år.

Macron beskrev processen som ett kollektivt misslyckande. Han betonade att flera andra medlemsländer ville förlänga EU-tillståndet med upp till femton år. Frankrike ville undvika en snedvriden konkurrenssituation i Europa.

Efter det kontroversiella EU-beslutet att förlänga tillståndet för glyfosat till 2022 lovade Macron att Frankrike eftersträvar ett nationellt förbud redan i slutet av 2020. Löftet har varit svårare att infria än Macron hade kunnat föreställa sig.

Ett förtida, nationellt förbud var inte möjligt. Det gick inte att genomföra ett hundraprocentigt förbud mot glyfosat på en så kort tid, medgav presidenten.