Jordbruk Skogsbruk SLC

Viltutskott kräver en kontrollerad
skötsel av vitsvanshjortstammen

Producentförbundens gemensamma viltutskott i Österbotten är oroade över den växande stammen av vitsvanshjort och kräver att man reagerar i tid för att förhindra problem inom Österbottens och Kust-Österbottens områden.

Enligt Naturresursinstitutets senaste uppskattning av stammen på vitsvanshjort har stammen på ett år vuxit med 11 procent på Finlands viltcentrals område i Österbotten. Stammen har växt snabbt, även om avskjutningen ökat. Den växande stammen har även ökat trafikskadorna och ökar oron för skador inom jordbruket.

Enligt producentorganisationernas gemensamma viltutskott skall stammen av vitsvanshjort skötas kontrollerat. Det här betyder att stammens tillväxt regleras med tillräcklig avskjutning. Detta är nödvändigt för att hålla stammen på målsättningsnivån.

Nu är situationen den att stammen i regionens södra kommuner växer sig större än vad som är målsättningen, avskjutningen är inte tillräcklig för att målsättningen ska nås. Inom dessa områden bör beviljade licenser för jakt på vitsvanshjort användas i sin helhet.

Producentorganisationerna är även oroade över avsaknaden av tillräckliga resurser inom jaktföreningarna när de stamvårdande utmaningarna ökar. Den höga medelåldern bland jägarna samt stränga begränsningar gällande jakten på vitsvanshjort leder till utmaningar av vården av hjortstammen.

Av dessa orsaker bör jaktföreningarna på lokal nivå överväga flexibla regler för jakten på vitsvanshjort samt uppmuntra unga att börja med jakt som hobby.

Inom området för Österbottens och Kust-Österbottens sydliga kommuner har man under den gångna hösten upprepade gånger påträffat vildsvin, t.o.m. vildsvinsflockar. De regionala viltråden har som mål att vildsvinet inte tillåts etablera en stadigvarande population inom området.

– Vi hoppas de lokala jägarna och jaktföreningarna förbinder sig vid denna målsättning och aktivt idkar jakt på individer som påträffas inom området, påpekar MTK:s gemensamma viltutskott i Österbotten i sitt uttalande.

MTK:s gemensamma viltutskott i Österbotten är områdets tre producentförbunds (MTK Etelä-Pohjanmaa, MTK Keski-Pohjanmaa och Österbottens svenska producentförbund) gemensamma utskott. Utskottet bevakar regionens markägares intressen genom att lyfta fram aktuella saker inom viltvården sett ur markägarens synvinkel.