Blyforbud
Finlands Jägarförbund har starkt motsatt sig blyhagelförbudet på våtmarker. Förbundet anser att den i förslaget använda Ramsar-konventionens definition av våtmark är för bred och dessutom gör det svårt att identifiera våtmarker på fältet.
Livet på landet

Blyhagelförbudet på våtmarker
har fått grönt ljus i EU-organen

EU-kommisionens förslag om att förbjuda användningen av blyhagel på våtmarker har gått igenom i parlamentet och ministerrådet. Användningen av blyhagel på våtmarker och på en hundra meter bred skyddszon runtom dem avslutas inom hela EU-området när övergångsperioden går ut vid årsskiftet 2022-2023.

För Finlands del är övergångsperioden antingen 24 eller 36 månader, beroende på om man går in för blyhagelförbudet på våtmarker som EU nu beslutat om, eller ett nationellt totalförbud av blyhagel.

Social- och hälsovårdsministeriet tillsätter inom kort en arbetsgrupp för att begrunda den nationella modellen.

Beslut före juli 2021

Beslutet om man nationellt stiftar ett totalförbud eller antar förbudet som gäller blyhagel på våtmarker bör fattas inom sex månader efter att begränsningen vunnit laga kraft, vilket torde ske snart. Vid ministeriet uppskattas att beslutet om vilken modell Finland väljer borde vara fattat före utgången av juni 2021. Samtidigt förbereds inom EU ännu mer omfattande förbud mot bly inom jakt och fiske än det som nu gäller våtmarkerna.

– Arbetsgruppen inleder sitt arbete i början av nästa år. Arbetet påverkas till en del av hurdant innehållet i EU:s följande begränsningsförslag är. Om detta får vi tyvärr exaktare information först i början av året, möjligen först i mars, säger Hanna Korhonen vid ministeriet.

Finland har motsatt sig kommissionens förslag under hela processen. Att man ändå valde att godkänna förslaget i ministerrådet förra veckan har fått många att höja på ögonbrynen. Hanna Korhonen förklarar att vid rådet röstade man inte längre om begränsningens innehåll, utan endast om kommissionens lagstiftningsförslag var enligt med kommittéförfarandet, alltså föll inom den rättsliga ramen för kommissionens genomförandebefogenheter.

– Vi ansåg att den gjorde det och därför fanns det ingen grund att motsätta sig. Vad gäller sakinnehållet är vi fortsättningsvis av annan åsikt än kommissionen, vilket är orsaken till att Finland röstade emot förslaget till exempel i REACH-kommittén i september.

Jägarna vill inte ha totalförbud

Finlands Jägarförbund har starkt motsatt sig blyhagelförbudet på våtmarker. Förbundet anser att den i förslaget använda Ramsar-konventionens definition av våtmark är för bred och dessutom gör det svårt att identifiera våtmarker på fältet. Våtmarksdefinitionen omfattar även torvmarker och tillfälliga våtmarker.

Jägarförbundet motsätter sig nu ett nationellt totalförbud. Trots att den antagna våtmarksdefinitionen omfattar stora områden i Finland, vill jägarförbundet att användningen av blyhagel ska få fortsätta på områden som inte ligger på våtmark, såsom en del skjutbanor och för kråk- och duvjakt, så länge som möjligt.

Om Finland väljer ett nationellt totalförbud, förhindras användningen av blyhagelpatroner inte bara för jakt utan också för övnings- och tävlingsbruk på alla skjutbanor, påpekar förbundet.