SLC - Dsc 1282
Bondebåten populärt och trivsamt evenemang

Den andra upplagan av Bondebåten bjöd på föreläsningar, gårdsbesök i Västerbotten samt inte minst god mat och underhållning på hemvägen. Enligt Henrik Ingo på YA är det sannolikt att evenemanget får en fortsättning nästa år.

SLC - Maria Saarinen 2
Årets fiskebragd till Maria Saarinen

Fiskeriaktivator Maria Saarinen från Skärgårdshavets fiskeriaktionsgrupp har tilldelats priset Årets fiskebragd.

SLC - D2 R0 W7 Ws Aazu Gk
Spaniens landsbygd utarmas och töms på folk

Flera tiotalstusen människor demonstrerade på söndagen i Madrid mot den dramatiskt tilltagande flykten från landsbygden. I Spanien ökar antalet ödelagda byar och hela orter läggs till och med ut till salu på nätet.

Tukes utreder säkerheten i hallar med PVC-tak och stålstommar

Brister som beror på konstruktionsplaneringen har upptäckts i de bärande konstruktionerna i PVC-hallar med stålstommar och i CE-märkningen av hallarna. Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) utreder därför i år säkerheten i hallar med PVC-tak och stålstommar.

SLC - Det Svenska Skogsbrukets Klimatpaverkan
Skogsbruket nyckelspelare också i Sveriges klimatarbete

Skogen är den viktigaste komponenten i Sveriges strävan att motverka växthuseffekten. Och en ökad avverkning ger större klimatnytta, så länge som tillväxten upprätthålls. Det är två av slutsatserna i en rapport som undersökt skogsbrukets klimatpåverkan.

EU finansierar igen skolmjölk och -frukt

EU-kommissionen lanserade förra veckan sitt senaste program för mjölk, frukt och grönsaker i de europeiska skolorna för läsåret 2019-2020.

Ekotankesmedja 2019 på YA i Österbotten

Den årligen återkommande Ekotankesmedjan ordnas nu för tionde gången och denna gång vid Yrkesakademin i Österbotten, Kungsgårdsvägen 30 A i Gamla Vasa torsdagen den 11 april.

SLC - Dsc 1309
En busslast med västnyländska bönder i österled

Lantmannagillena i Ingå och Degerby ordnade för en vecka sedan en vårutfärd till Östnyland.

SLC - Novia 1
Bioekonomi: Mer trähus en av trenderna

Byggande i trä, naturprodukter, närproducerad mat, naturturism och bioenergi hör till områden som i framtiden kan tänkas generera allt mer inkomster och arbetsplatser. Novias Mats Lindholm tror att de stora trähusbyggena kommer att bli fler i framtiden.

SLC - Ptt Rapport 1
Jordbrukets företagarinkomst fortsätter att minska i år och även nästa år

Jordbrukets företagarinkomst fortsätter att minska. Matens konsumentpris stiger under det här och nästa år. Det här enligt Pellervos ekonomiska forskningsinstitut PTT:s senaste prognos.

Ansökningsguiden för jordbrukarstöd har publicerats

Ansökningsguiden för jordbrukarstöd 2019 har publicerats på webbplatsen livsmedelsverket.fi.

SLC - Dsc 1231
Nya lagen om enskilda vägar inte alltid lätt att tillämpa

Det är inte längre den kommunala vägnämnden som är besvärsinstans i samband med tvister angående väglagsärenden. Se där ett exempel på en praktisk förändring som den nya lagen om enskilda vägar medför.