Cap-reformen i full gång – ministeriet efterlyser workshopdeltagare

JSM vill göra så många intressegrupper som möjligt delaktiga i arbetet med Cap-reformen. Därför kan vem som helst föreslå deltagare i 27 workshoppar.

EU:s agrarproduktion ökade med sex procent ifjol

Värdet av EU:s jordbruksproduktion ökade under 2017 med i medeltal 6,2 procent, meddelar EU:s statistikbyrå Eurostat. Största ökningen noteras för Estland. Finland stampade på stället.

SLC - Ed Mayo14112018
Plattformskooperativ främjar en hållbar delningsekonomi

Plattformsekonomin revolutionerar affärsverksamheten. Plattformar som exempelvis Uber och Airbnb skapar värde och får marknaderna att växa. Professor Ed Mayo, generalsekreterare på Cooperatives UK, talade om ägarskapets betydelse på Pellervos temadag om plattformskooperativ.

EU nobbar USA-krav på tillträde för livsmedel

EU kommer inte att förhandla med USA om mer import av amerikanska jordbruksprodukter. Det svaret gav handelskommissionär Cecilia Malmström under ett besök i Washington senaste vecka.

SLC - Matbok 2538
Antologin ”Jordnära” vinnare av Årets Svenska Måltidslitteratur

Svenska litteratursällskapets antologi Jordnära Etnologiska reflektioner över ny nordisk mat (red. Yrsa Lindqvist & Susanne Österlund-Pötzsch) har mottagit priset Årets Svenska Måltidslitteratur 2018 i kategorin Doktorsavhandlingar och vetenskapliga publikationer.

SLC - Img 2291
Fler blommor runt äppelodlingarna ger högre skörd

Vill odlare ha större äppelskörd bör de satsa på att öka mängden blommor runt äppelodlingarna. En ny studie gjord av forskare från bland annat Stockholms universitet visar att fler pollinatörer, såsom bin och blomflugor, dras till odlingen då – och chansen till pollinering ökar.

Sämsta spannmålsskörden på nästan 60 år i Sverige

Den totala spannmålsskörden i Sverige beräknas till 3,2 miljoner ton. Det är 46 procent mindre än förra året och är den lägsta skörden sedan år 1959, meddelar Jordbruksverket.

Sveriges första REKO-ring tävlar om konsumentpris

Sveriges första REKO-ring finns bland de fyra finalisterna som tävlar om konsumentpriset Blåslampan. De övriga finalisterna är Världsnaturfonden WWF, ICA:s Mitt klimatmål samt Facebookgruppen Tågsemester. Vinnaren koras den 28 november i Stockholm.

80 finländska företag deltar i Grüne Woche

Finland står i rampljuset på världens största matmässa i januari 2019 Finland medverkar som partnerland på världens största matmässa i Tyskland med temat ”Aus der Wildnis” – från den vilda naturen. Över 80 företag från olika delar av Finland hämtar sina produkter och tjänster till den finska mässhallen på konsumentmässan Grüne Woche i Berlin den 18–27.1.2019.

EU halverade lagren med skummjölkspulver

Sedan 2015 har EU samlat 380.000 ton skummjölkspulver i interventionslagren. Hälften av det lagrade skummjölkspulvret har redan avyttrats.

SLC - Fanggrodor3 A
Frodiga fånggrödor kan minska behovet av kvävegödsling med hälften

I bästa fall kan ett frodigt bestånd av fånggrödor ge ett stort kvävetillägg och minska på gödslingskostnaderna. På Tony Hydéns fält i Lappträsk växer försöksrutor med fånggrödor i oljeväxter som en del av NyRaHa-projektet.

SLC - Dsc07199
Brukar 330 hektar utan plöjning och lagrar luftens koldioxid i marken

Lantbrukaren och rådgivaren Josef Appell var en av föreläsarna på det seminarium om hållbarhet inom jordbruket som Ålands landskapsregerings jordbruksbyrå förra veckan ordnade i Mariehamn. ÅPF:s VD Henry Lindström säger att Åland i allmänhet har mycket högre mullhalter jämfört med jordarna i södra Sverige där Appell bedriver sitt jordbruk och att det därför är svårare att höja mullhalten på Åland.