SLC ordnar webbutbildning i sociala medier 8.10

Vill du lära dig skapa en Facebook-sida och hur man uppdaterar den? Anmäl dig då till SLC:s webbutbildning.

SLC - Tlage3
Vädret hämmar tröskningen i norra Österbotten

Höstens spannmålsskörd går mot sitt slut i Österbotten. Men i de norra delarna finns fortsättningsvis mycket otröskat. Mycket regn har hämmat skördearbetet och en liten brist på halm kan också uppstå på grund av det våta vädret. Men någon panik är det inte ännu.

SLC - Rotterdam Vrachtwagens Container Oplegger Eric Bakker Hbr 07 2019
EU:s matexport fortsätter att öka

EU exporterade i juli 2019 jordbruksprodukter och livsmedel till ett värde av 13,07 miljarder euro. Det motsvarar en ökning med 12,6 procent på ett år och innebär också ett nytt månadsrekord, meddelar EU-kommissionen.

Svinpesten driver upp EU:s export av griskött

ASF-krisen på den kinesiska grismarknaden kan bli en betydande konjunkturfaktor för EU:s köttindustri. Det kinesiska grisbeståndet har redan minskat med en tredjedel. Landet måste importera mer griskött från bland annat EU och priset på gris stiger.

SLC - Dsc 0364
Skördefest som 70-årspresent

En jättefest på Åland med långt över 10.000 besökare fick pensionerade svinfarmaren Arto Ketola från finska Sydösterbotten som 70-årspresent av sin syster Pirkko Hagman från Pörtom i svenska Österbotten.

SLC - Dsc 0405
Kossor belöningen för lång väntan

För åbobon Minna Löppönen blev den guidade turen på traktorsläp genom Haga kungsgårds mjölkladugård en höjdpunkt under Skördefesten på Åland. Hon är uppvuxen i Kontiolahti i östra Finland och blev imponerad av dagens moderna mjölkproduktion och hur väl man på kungsgården tar hand om sina djur.

SLC - Dsc 0246
Skördefestligt även i Mariehamn

Sjökvarteret i Mariehamn fick redan första dagen många skördefestbesökare att vifta med betalkorten när bland andra Kenneth Ramsdahl från Norrängens Biprodukter talade sig varm för gårdens nyslungade honung.

Dags att styra från anklagande atmosfär till äkta lösningar i klimatarbetet

Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC delar oron och budskapet från FN:s klimatmöte om att den nuvarande takten i klimatarbetet globalt inte räcker till. Enligt producentorganisationerna har beslutsfattarna god kunskap om jordbrukets utsläppskällor och det kol som skogen binder, men inte tillräcklig information om markens och växternas kolbindning.

SLC - P039367 484644
Befogenheter om jordbruksstöd omfördelas i nya kommissionen

EU-kommissionens blivande ordförande Ursula von der Leyen vill flytta delar av ansvaret för jordbruksstöden till generaldirektoratet COMP, som lyder under konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Det uppger webbtidningen Euractiv.

Parlamentet försöker stoppa EU:s växtpatent

EU-parlamentet i sin helhet har nu skärpt kraven på ett förbud mot växtpatent. I en resolution kräver parlamentet ett definitivt stopp för patent på konventionella grödor.

SLC - Dsc 2304
Kjell Nyström nygammal växtodlingsrådgivare i Närpes

Jordbrukaren Kjell Nyström har tillträtt som vikarierande växtodlingsrådgivare på Pro Agria Österbottens Svenska Lantbrukssällskaps kontor i Närpes. Han siktar på att inneha posten fyra dagar i veckan från oktober.

Finländska lantbrukarna förde fram sitt budskap till EU:s jordbruksministrar

EU:s jordbruksministrar besökte idag en mjölkgård i Vichtis. Producentorganisationerna förde fram att landsbygdsnäringarna är lösningarna på många klimat- och miljöutmaningar.