SLC vädjar till Lidl om certifieringskrav

IP Grundcertifiering ansågs tillräcklig då den togs i bruk 2015. Det påpekar SLC i en skrivelse till Lidl Finland och verkställande direktören Lauri Sipponen. Lidl har meddelat sina frukt- och grönsaksleverantörer om nya krav på certifiering av miljöansvar och arbetsvillkor om drygt två års tid.

EFTA och Mercosur enades om handelsavtal

EFTA-länderna Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein har enats om ett frihandelsavtal med sydamerikanska Mercosur. Därmed följer den europeiska sammanslutningen för frihandel EU:s exempel. Men avtalet har också förorsakat häftig kritik.

SLC - Ngng4
Skullbacka: Katastrofalt gurkpris i sommar

Det har varit en utmanande sommarsäsong för växthussektorn. I synnerhet för gurkproducenterna som upplevt de sämsta priserna på länge. Nu stiger prisnivån, men det är inte tillräckligt för att lappa hålen på intäktssidan.

SLC - Logokuva Kopavbonden2
Köp av bonden!-dagen 14.9 – anmäl din gård nu!

Den 14 september hålls den fjärde nationella Köp av bonden!-dagen då gårdar runt om i landet kan sälja produkter direkt från gården genom ett gemensamt koncept. SLC uppmuntrar gårdar att i mån av möjlighet hålla öppen gård och sälja produkter direkt från gården.

SLC - 69374043 10156517762098030 7106623724580765696 O
Christina Gestrin är årets Fredrika

Christina Gestrin jobbade för miljöfrågor långt innan flygskammen, klimatångesten och den globala uppvärmningen fyllde våra flöden. Nu får hon årets Fredrika Runeberg-stipendium på 10.000 euro för sitt långa och outtröttliga engagemang för miljön.

SLC - Di Fkar8 Xc Aa4Rp W
Norges mejerisektor flaggar ut ostexporten

Den norska mejerikoncernen Tine kan tvingas skära ned upp till tio procent av sin produktion, då tillverkningen av den populära exportosten Jarlsberg flyttas till Irland. Exporten har hittills subventionerats, men världshandelsorganisationen WTO säger stopp. Därmed är det inte längre lönsamt för Tine att exportera norskproducerad ost.

SLC - Img 9999
Sandra Bergqvist ordförande för skärgårdsdelegationen

Statsrådet har tillsatt en skärgårdsdelegation för riksdagens mandattid. I delegationen sitter företrädare för alla riksdagspartier. Ordförande är Sfp:s riksdagsledamot Sandra Bergqvist. Hon bor i Nagu och känner utmärkt till skärgårdsförhållandena.

Torkan störde spannmålsskörden – rågskörden rekordstor

Torkan i juli försämrade utsikterna för spannmålsskörden till normal nivå. Potatisskörden å sin sida drabbades av de exceptionella frostnätterna i juli. Höstens skördeutsikter är goda för höstsäden, det vill säga höstrågen och -vetet. Rågskörden förväntas bli den största på närmare trettio år, uppger Naturresursinstitutet.

SLC - Kalle Hakala Kuva Virpi Aaltonen Sml
Hakala leder biodlarna

Agronomie- och forstmagister Kalle Hakala har valts till ny verksamhetsledare för Finlands Biodlares Förbund FBF rf.

Avena tar emot havre i Dalsbruk

Avena Nordic Grain Oy har börjat ta emot, lagra och exportera havre i Dalsbruk, meddelar företaget i ett pressutskick.

Nya Maitosuomi inleder verksamheten

Det nya andelslaget Osuuskunta Maitosuomi inleder sin verksamhet i dag söndag 1 september, då andelslagen Osuuskunta ItäMaito och Maitosuomi fusioneras. Maitosuomi som ingår i Valiogruppen ägs av cirka 2.400 mjölkgårdar inom ett område som sträcker sig från svenska Österbotten till norra Karelen och från de norra delarna av Birkaland till övre Kajanaland.

SLC - Klimatdebatten
Bönderna behöver uppmuntran i klimatdebatten

Hur kan Nordens bondeorganisationer hålla medlemmarna motiverade att fortsätta idka jordbruk? Den frågan upptog deltagarna i Nordens bondeorganisationers centralråds utvidgade presidiemöte i Reykjavik förra veckan.