Opinion

Också det finländska jordbruket behöver budgetmedel

I går offentliggjordes finansministeriets och de övriga ministeriernas förslag till statsbudget för 2021. I skrivande stund har LF inte hunnit bekanta sig ingående med den digra luntan. Det är ändå en självklarhet att jordbruket behöver resurser också nästa år.

Vi behöver framför allt en tillräcklig nationell motfinansiering för att kunna garantera samma stödnivå som under 2020. Det bör också ske en ytterligare kapitalisering av gårdsbrukets utvecklingsfond Makera.

Vi behöver anslag för att stöda produktionen av biogas, både av stallgödsel och av vall, en viktig strävan som dessutom nämns i regeringsprogrammet. Biogasen kunde utgöra en betydelsefull pusselbit i att bygga upp en hållbar cirkulär ekonomi på många gårdar och i att överlag hantera resurser effektivt.

Biogasproduktion kunde därtill leda till ökad vallodling. Vall är nästan alltid ett positivt inslag i växtföljden på en växtodlingsgård och på en husdjursgård är det en minst sagt naturlig odlingsgröda.

I SLC:s och MTK:s färska klimatvägkarta nämns också vall och andra fleråriga grödor som ett konkret sätt att öka kolbindningen och minska jordbrukets miljöbelastning. 

141-avtalets produktionsgrenar kräver dessutom finansiering för övergångsperioden 2021-2022. Det är samtidigt kritiskt att bibehålla anslagen för avbytarverksamheten på minst nuvarande nivå. Reformarbetet med avbytarverksamheten har nyligen påbörjats och att nu minska på dess finansiering kunde äventyra det arbetet.

Regeringen bör även ha beredskap att stöda sektorn om marknadseffekterna och kostnadsutvecklingen på grund av covid-19 slår in hårdare än hittills. De företagsstöd som jord- och skogbrukssektorn erhållit är på en helt annan nivå än det som betalats till andra företag via arbetskrafts- och näringsministeriet (TEM).

Det finländska jordbruket är beroende av den nationella budgetfinansieringen och det gäller i synnerhet utvecklingsprojekt och miljörelaterade initiativ. Vi hoppas att regeringen inser det här och att budgetpropositionen, när den väl är klar efter manglingen i höst, står i samklang med regeringsprogrammet.