Jordbruk EU Marknad

Flera länder kräver
EU-lagring av griskött

EU-marknaden för griskött pressas hårt då slakterierna på grund av coronakrisen inte hinner bearbeta de växande leveranserna av slaktgris. Producenterna i talrika medlemsländer kämpar med fallande priser.

Flera delegationer på veckans ministermöte krävde motåtgärder av kommissionen i form av privat lagring av griskött för att balansera upp utbud och efterfrågan. På flera marknader har priset på slaktgris fallit med en femtedel i relation till fjolåret.

Bakom kravet ställde sig åtminstone Belgien, Frankrike, Österrike, Tjeckien, Rumänien, Grekland och Ungern. Ingenting tyder på att situationen snabbt skulle lätta, eftersom flera länder har skärpt sina coronabestämmelser.

Jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski ville inte avvisa kravet på stående fot. Kommissionen har i princip beredskap att intervenera på köttmarknaderna. Innan åtgärderna inleds, måste marknaderna emellertid analyseras grundligt.

Kommissionen ska i första hand förhandla med Kina för att utreda om EU-länder som är fria från afrikansk svinpest kan exportera mer. Tyskland saknar på grund av ASF möjlighet att exportera gris till Kina och fjorton andra länder.

Wojciechowski varnade samtidigt för risken att lagring på sikt kan öka obalansen på marknaderna. EU borde därför sträva till en långfristig stabilisering. Bättre djurskydd kunde vara en faktor som bidrar till hållbara marknader.