Loukasten 3 B Webben
Uppföljning av brunst och idissling används redan i den gamla ladugården, i den nya ladugården tillkommer lokaliseringen av enskilda individer. Lely Qwes-transpondern, som bland annat har en accelerationssensor och idisslingsmikrofon, är en liten röd dosa som sitter på kons hals med hjälp av en rem.
Jordbruk Maskin & teknik Tema

Högteknologi ger bättre
koll på enskild individ

Med en fyra robotars långt automatiserad ladugård och avancerad kouppföljning utvecklar syskonen Anna och Antti Koljonen mjölkproduktionen på Loukasten tila.

Familjen Koljonens släktgård i Renko, Tavastehus, är känd för att vara tidig med nymodigheter. Lösdrift sedan 1969, mjölkroboten kom 2002 och Koljonens hörde till de första majsodlarna i Finland. I måndags flyttade en del av gårdens kor in i en ladugård med röda ufoliknande antenner i taket.

– Vi blir tredje i landet att satsa på Lely Qwes-systemets lokaliseringsfunktion, som hjälper att hitta en individuell ko, säger Anna Koljonen. Hon driver gården tillsammans med sin bror Antti Koljonen som en lantbrukssammanslutning.

– Vi har redan använt Lely Qwes brunst- och idisslingsuppföljning i den gamla ladugården, så lokaliseringssystemet är följande steg.

Med hjälp av en transponder som sitter under kons hals i en rem samlar systemet upp information om kons aktivitet, idissling och var den befinner sig. Skötaren ser de här uppgifterna och andra data om kon, till exempel mjölkgivan, i en mobilapp.

I ladugården finns flera automatiska portar och på en del avdelningar foderfronter som kan låsas automatiskt. Med hjälp av lokaliseringssystemet kan skötaren förutom att hitta en viss individ med hjälp av appen även styra den dit man vill.

– Till exempel kan en brunstig ko låsas fast i väntan på seminören, säger Anna.

Ett argument för att satsa på ett långt automatiserat system är att gården förutom Koljonens har 3,5 arbetstagare och vill med kort varsel kunna ta in vikarier, särskilt i dessa coronatider. De tror att djuruppföljningen av ladugårdens automatik gör det lättare för nyanställda att komma in i arbetet.

– Och även om besättningen växer, kan vi fortsätta med samma antal anställda eftersom automatiken minskar på arbetsmängden.

Skönt för kon

Idéerna till den nya ladugården kom från många håll och har fått mogna i flera år. Anna Koljonen kom med i företaget nyligen, medan Antti Koljonen i flera år drev gården tillsammans med sin mor.

– Antti och mamma hade funderat på och planerat den nya ladugården länge. Jag gjorde min studiepraktik i Holland på två moderna mjölkgårdar, vilket gjorde att jag var positiv till att satsa på ny teknik. Det avgörande var att vi åkte omkring och tittade på vad andra som byggt nytt gjort, berättar Anna.

Robotarna och djuruppföljningssystemet kommer från Lely och inredningen och byggnadsautomatiken från estniska Latter.

– Vi har valt lösningar som vi tror ska förbättra djurens välmående. I liggbåsen har vi gummimadrasser och flexibla avskiljare och nackbommar av plast för att förhindra skador, visar Anna.

Betonggolvet är räfflat och framför foderbordet är golvet belagt med gummi. Foderfronten utgörs av framåt ställda flexibla plaströr, som hindrar att någon ko enkelt knuffar bort andra, men samtidigt tillåter att korna sträcker sig ut på foderbordet utan något som trycker i nacken.

Fick inte allt

Bygget har fortskridit planenligt både vad gäller kostnaderna och tidtabellen. Även om Koljonens satsat på tidigare nämnda tekniska lösningar, har man av kostnadsskäl gjort avkall på sådant som upplevts som mindre viktigt.

– Vi funderade länge på om vi ska ha automatiska utgödslingsskrapor, eftersom vi i åratal haft problem med skraporna i den gamla ladugården. Prislappen för markarbetena för ett spaltgolv hade varit skyhögt, så det blev skrapor, säger Anna.

De tekniska satsningar som gjorts ska underlätta det vardagliga arbetet. Till exempel sköts gardinväggarna automatiskt. Ute på taket sitter en väderstation, som ger information om rådande väderomständigheter till gardinautomatiken, som sedan ser till att förhållandena inne i ladugården är de önskade. Även belysningen är automatiserad.

– Foderutdelningen sker med en traktordragen mixervagn, men dörrarna öppnas automatiskt så man slipper kliva ur traktorn. Sedan har vi en liten robot, som är programmerad att vissa tider åka längs foderbordet och dels blanda om fodret för att doften ska locka korna att äta, dels föra fodret närmare korna, nämner Anna.

Mjölkrobotarna är Lelys nya Astronaut A5. Nytt är en kalvlinje från en av robotarna.

– Via den går kalvarnas mjölk till mjölkrummet, varifrån den körs ut till kalvarna i en mjölktaxi.

Gården har två gamla ladugårdar. Den cirka 100 år gamla ladugården blir ett förråd, medan den cirka femtio år gamla ladugården renoveras för ung- och sindjur. Tjurkalvarna åker till en närliggande kalvstation.

Gården har främst holstein, även ayrshire.

– Och några enstaka jersey, som är avkommor till en jerseyko min mamma fick i femtioårsgåva.