Information om effekterna av Brexit på Livsmedelsverkets webbsida

Livsmedelsverket sammanställer information om effekterna av en möjlig brexit på en brexit-webbsida.

Utbetalningen av förskott på jordbrukarstöd inleddes 3.10

Livsmedelsverket började betala ut förskotten på kompensationsersättning och ersättning för ekologisk växtproduktion till gårdarna 3.10. Förskottsbetalningarnas andel är 85 procent av ersättningsbeloppet.

SLC - Dsc 2377
Biodlare visade film om biets fascinerande värld

Genom att visa den allmänbildande filmen ”Inte bara honung” på tre österbottniska orter har Svenska Österbottens Biodlare tagit ett steg mot en mera utåtriktad profil.

SLC - Dsc 2366
”Starkt entreprenörskap kombinerat med svenskt grupptänkande vore världsklass”

Attraktiva och framgångsrika landsbygdssamhällen, resiliens och smart specialisering var några huvudämnen som avhandlades på ett mångsidigt Nordregio-seminarium i Närpes i början av oktober.

SLC - Dsc 0420
Närpesiskt bröd hjälpte Skördefesten slå rekord

Också i år slog den åländska Skördefesten rekord både när det gäller publiktillströmning och försäljning. Solkulla Gårdsbageri som nu var med för första gången var en av de totalt 49 deltagare som bidrog till framgången med sin försäljning av bland annat Närpesbröd och ”smetamunkar” med glasyr och inbakad vaniljsmörkräm.

SLC - Img 7577
DM i traktorprecision avgjordes i Kronoby

Hård vind och regntunga skyar ramade in årets distriktsmästerskap i traktorprecision som Svenska Österbottens 4H-distrikt tillsammans med Botnia 4H arrangerade i Kronoby senaste tisdag. Julius Lindfors från Kristinestads 4H och Oliver Björk från Botnia 4H tog hem varsin seger i respektive klass.

Landskapsplanen och certifiering aktuella frågor i skogsutskottet

SLC:s skogsutskott diskuterade bland annat Nylands landskapsplan och frågor kring certifieringen under sitt möte förra veckan.

SLC - Plojning Fm
”SLC-plöjarna” nummer 5, 12 och 13 i plöjnings-FM

Det blev femte, tolfte och trettonde placering för ”SLC-plöjarna” i årets plöjnings-FM som gick av stapeln i Loimaa senaste veckoslut. Det blev Jarmo Itälehto från Ilmajoki, som vann tävlingen.

SLC - Dsc00839
”Hela Finlands Henry” fick lära om åländskt samarbete

Gensvaret var enbart positivt efter SLC:s och MTK:s gemensamma tjänstemannadagar på Åland förra veckan.

SLC - Wwf1
Fältträffar banar väg för samarbete mellan odlare och WWF

I Västnyland har fältträffarna lett till samarbete på en konkret nivå mellan odlare och WWF – allt i god anda. Gårdar med sankmark har kunnat anmäla sitt intresse för att vattenvårds- och jordförbättringsåtgärder, och WWF har tillhandahållit finansiering, planering och etablering.

EU-kommissionen beklagar snedvriden sockermarknad

Den bristande prisbalansen på sockermarknaden är fortfarande ett stort problem för EU, medger kommissionen. Sockerpriset pressat av flera olika orsaker men kommissionen kommer inte att ingripa i prisbildningen.

SLC - Gobbas
Gobbas gård vann eko-innovationspris

Tävlingen European Organic Food Innovation Award, som i år ordnades för första gången, vanns av Gobbas Gård och Härmän Rati, som tillsammans har utvecklat en ny produkt av bondböna avsedd för proffskök. Tävlingen för företag inom ekobranschen avgjordes på Ekolivsmedelsdagen i Helsingfors i onsdags.