Nyl Bon 6
Erik Oljemark påtalar klimatdebatten och vikten av en sakkunnig lantbruksrådgivning i sitt inledningsanförande. Han lyfte bland annat upp Greppa Marknaden-projektet.
Jordbruk

NSL:s storsatsning
klar inom kort

Nylands Svenska Lantbrukssällskaps årsmöte hölls i samband med den nyländska bondedagen på Saga Fur Center i Vanda. Ordförande Erik Oljemark berättade att lantbrukssällskapets storsatsning, de nya utrymmena för försöksverksamheten på Västankvarn i Ingå, står klara att användas inom kort.

Oljemark inledde NSL:s årsmöte i traditionell stil med att sammanfatta odlingssäsongen. Vidare tog han också upp Greppa Marknaden-projektet som ett exempel på lyckad lantbruksrådgivningsverksamhet.

Han underströk behovet av att öka vallarealen i Nyland samt behovet av marknadskunskap och adekvat fakta.

– Kravet på fakta ställer stora krav på rådgivarna. För att rådgivarna i arbetslivet ska ha en stabil grund att stå på så krävs en fungerande och gedigen lantbruksutbildning. Vi hoppas att skolorna ges tillräckliga resurser också i framtiden, säger han.

Oljemark ser fram emot att alldeles strax ta i bruk den nya försökshallen och spannmålslaboratoriet på Västankvarn i Ingå.

– Arbetet har förlöpt väl och så småningom kan vi ta i bruk den nya helheten där, säger han och inleder årsmötet.

Nyl Bon 8
Thomas Holmström från Degerby lantmannagille tackar för vandringspriset som årets aktiva gille.

Vandringspriset till Degerby

Mötet antog Sofia Kajander, Esbjörn Hägerstedt och Staffan Eliasson till ständiga medlemmar i lantbrukssällskapet. Samtliga är från Raseborg. Beatrice Enroth noterades som årsmedlem.

Priset för ett särskilt aktivt gille, vandringspokalen, gick till Degerby lantmannagille. Bland motiveringarna nämndes att gillet har ett stort medlemsantal samt ordnar välbesöka fältstigar och exkursioner.

Thomas Holmström tog emot priset.

– Det är bra att samarbeta och vara aktiv. Bland annat får man då sådana här pris, säger han med ett leende.

Ett pris för 25 års medverkan i lönsamhetsbokföringen gick till Korkkulla gård i Borgå och Henry och Benita Wikholm.

Ett pris för fem års medverkan i lönsamhetsbokföringen gick till Brännbollsta gård i Ingå och Kristian och Kerstin Westerholm.

Nyl Bon 7
Kristian Westerholm, till vänster, och Henry Wikholm erhöll pris för deltagande i lönsamhetsbokföringen.

Fältförsök gällande våtarvs resistens

NSL:s växtskyddsforskare Lotta Poikolainen redogjorde för så kallade resistenta herbicidförsök. Man har haft två fältförsök med resistent våtarv, i Sjundeå och Somero.

Biathlon, som är en blandning av två aktiva substanser hade sextio procents effekt mot våtarv, Primus och Express hade ingen effekt.

Under växtsäsongen 2019 gjorde NSL resistentprover tillsammans med Bayer gällande det här och säsongen 2020 kommer man att göra såväl växthusförsök som fältförsök i samarbete med naturresursinstitutet Luke i Jockis.

Erik Perklén från Sjundeå undrar hur vanligt det är med resistens.

– Det är förhållandevis vanligt med resistens, vanligare än man tror. Resistensen hos våtarv är ändå tämligen känd hos jordbrukare, säger Poikolainen.

Perklén frågade vidare om det också kan bli problem med gräsogräs i Finland, på motsvarande sätt som i mellaneuropeiska länder, i Storbritannien och i södra Sverige.

– Det kan förstås ske, men så länge höstsäd inte är så vanligt här så tror jag inte att det finns en överhängande risk för det, säger Poikolainen.

Läs också:
SANNING OCH VETENSKAP MED MARCUS ROSENLUND
MÄNNISKAN KLARAR SIG UTAN OLJA, INTE UTAN MAT
Nyl Bon 9
Tove Jern, överinspektör vid jord- och skogsbruksministeriet, redogjorde för det systemiskt bredverkande ogräsmedel som vi alla känner till som glyfosat. Det upptäcktes 1970 och patentet gick ut 2000. I Finland finns i dag 40 olika glyfosatprodukter. Glyfosat bryts ner till någonting som kallas AMPA.