SLC - Img 6515
En övergång till klimatvänlig kost förutsätter förändringar på systemnivå

Kostens klimatpåverkan kan minskas med 30-40 procent genom att ändra på kostvanorna och ta hand om kollagren i åkermark. En övergång till klimatvänlig kost förutsätter således förändringar på systemnivå, konstateras det i slutrapporten från projektet RuokaMinimi.

Höstens sjöfågeljakt startar

Jakten på sjöfågel startar för många arter tisdagen den 20 augusti kl.12.00.

En stark inhemsk efterfrågan stöder livsmedelsindustrins konjunktur

Livsmedelsföretagen förutspår förbättringar i sina konjunkturer för de kommande månaderna. Enligt Finlands Näringsliv EK:s färska konjunkturbarometer ser branschens utsikter snäppet bättre ut än för industrin i medeltal.

SLC - Mats 1
FM:s budgetförslag för 2020 offentligt: Som väntat kraftiga nedskärningar i miljöersättningen och LFA

​På fredagen publicerade Finansministeriet sitt budgetförslag för 2020. För jord- och skogsbrukssektorn syns de största förändringarna som nedskärningar i miljöersättningen och kompensationsersättningen (LFA). Det här är ändå ingen överraskning för jordbrukarna utan har varit känt sedan i höstas, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

SLC - Dsc 2098
Stefan Malm ny vd för Dynamohuset i september

Efter fem år som servicedirektör på skogmaskinstillverkaren Logset är Stefan Malm redo för nya yrkesmässiga utmaningar. I en snar framtid tar han över rodret vid Dynamohuset i Närpes.

SLC - Dsc 2093
Vasakrögaren Mats Sabel ny projektchef för ”Plattform för matriket Österbotten”

Den rutinerade Vasakrögaren Mats Sabel styr in på en ny bana. Han tillträder som ledare för matprojektet och livsmedelsstrategin ”Plattform för matriket Österbotten”som upprätthålls i Företagshuset Dynamos regi.

SLC - Lpx 154873
Svag äppelskörd väntas i Europa

Efter fjolårets rekordstora äppelskörd i EU är årets skördeförväntningar betydligt mer pessimistiska. Frost, hagel och torka på många håll har farit fram i äppelplantagerna, särskilt i de östra delarna av Europa.

Kina kan snart importera sojabönor från Ryssland

Handelskriget mellan USA och Kina håller på att trassla till situationen på marknaderna för jordbruksprodukter. Ett exempel är soja, som Kina mestadels har köpt från USA och Sydamerika. Nu vill Ryssland etablera sig som sojaexportör till Kina.

SLC - Kolumn Nyman B Webben
Kommentaren: Skördetid

Inte ens en spannmålsodlare lever av bröd allena, utan vi bör även få ett rättvist pris för våra produkter, påpekar Bengt Nyman, ordförande för SLC:s spannmålsutskott.

SLC - Globalt Webben
EU-skörden överlevde den extrema hettan i juli

Sydvästra och mellersta Europa upplevde en rejäl värmebölja under ett par juliveckor. Det extremt heta och torra vädret med temperaturer långt över fyrtiostrecket förefaller ändå att få mindre dramatiska följder än väntat för EU-skörden.

SLC - Osterbotten 4 C Webben
Tröskningen kom igång tidigt i Närpes

Tröskandet är i startgroparna i Sydösterbotten. Men redan i början av förra veckan skördade Johnny Granqvist den första spannmålen. Och resultatet var tillfredsställande.

SLC - Nyland 4 Webben
Torka och skadegörare präglade odlingssäsongen i Nyland

Spannmålsskörden i Nyland och Kymmenedalen ser ut att bli mindre än normalt. Den torra sommaren har satt sina spår såväl i de västra som i de östra delarna av landskapet.