Naturens Dag
Evenemanget Naturens dag ordnas i år lördagen den 31 augusti och är en del av det nationella firandet av den Finska naturens dag. FOTO: Pro Luomu
Jordbruk SLC

Ekogårdar, kom med
och fira Naturens dag!

Evenemanget Naturens dag på ekogårdar ordnas lördagen den 31 augusti och är en del av det nationella firandet av den Finska naturens dag. Under tillfället håller ekogårdar runt om i Finland öppet hus för allmänheten som får bekanta sig närmare med den ekologiska produktionen.

I år firas Finska naturens dag för elfte gången. Syftet med evenemanget Naturens dag är att presentera den ekologiska produktionen och hur verksamheten på ekogårdarna ser ut för konsumenterna.

 Under tidigare år har många ekogårdar hållit öppet hus för allmänheten som i sin tur har fått bekanta sig närmare med produktionen, njutit av delikatesser från popup-kaféer och gårdsbutiker, samt fått möjligheten att lära sig mer om livet på gården.

 Önskemålet är att gårdar också ordnar annat program enligt gårdens egna förutsättningar. Programmet kan till exempel vara att känna igen växter, ridning, ta selfie med djur eller maskiner, förevisning av gårdens maskiner eller frågesport.

Det går även bra att öppna ett gårdscafé för dagen samt att sälja gårdens egna eller andra närproducerade ekologiska produkter.

Ifall du som ekoproducent vill delta i evenemanget kan du anmäla din gård via följande länk: https://forms.gle/AM45qDirKuejDRJg7.

Evenemanget naturens dag på ekogårdar marknadsförs på den officiella webbplatsen (luomu.fi/luonnonpaiva), där kontaktuppgifter till de deltagande ekogårdarna och gårdsbeskrivningar publiceras.

Dessutom kommer evenemangets koordinatorer att marknadsföra evenemanget på sina egna webbplatser och kanaler i sociala medier. Det lönar sig även för gården att marknadsföra evenemanget på sociala medier. Använd gärna kännetecknande hashtaggar som #eko #luomu #suomenluonnonpäivä #finskanaturensdag eller #liputanluonnolle i inläggen som publiceras inför eller på Naturens dag.

Evenemanget Naturens dag på ekologiska gårdar ordnas i samarbete med jord- och skogsbruksministeriet, Luomuliitto, Pro Luomu, Biodynamiska föreningen, MTK och SLC. Huvudkoordinator för Finska naturens dag är Forststyrelsen.