74312273 128307308576326 4010688500214005760 O
Under hösten har traktormarscher blivit en vanlig syn i Tyskland. Bondekåren har fått nog av förödmjukelser och mobiliserar sig via öppna nätverk. FOTO: Land-schafft-Verbindung
Jordbruk EU

Öppet nätverk mobiliserar
bondeprotester i Tyskland

Tysklands gator och vägar har under hösten blockerats av missnöjda bönder och deras traktorer. Bakom demonstrationerna står ett öppet nätverk utan fast organisation. De traditionella bondeorganisationerna håller sig i bakgrunden, åtminstone tillsvidare.

Förra veckan drog bönderna igen ut på gatorna. Denna gång var Hamburg målet för samlingen. Omkring 4.000 arga bönder med traktorer proppade till gatorna i hansastaden, där delstaternas miljöministrar samlades till konferens.

Denna vecka har protesterna fortsatt på regional nivå. Tysklands bönder har fått nog av att anklagas för miljöförstörelse, missbruk av glyfosat, djurplågeri och klimatutsläpp. Regeringens miljöpaket blev droppen som fick bägaren att rinna över.

Miljöminister Svenja Schulze har baxat igenom nya och kontroversiella program som ska skydda vattendrag och insekter. Jordbrukarna betecknar bestämmelserna som en ren förödmjukelse mot hela näringen.

Sjuder av förargelse

Ute i byarnas föreningshus och stamkrogar sjuder det av ilska. Den allmänna uppfattningen på landet är att reglerna riktar sig mot jordbruket. Insektskyddet skulle göra det omöjligt att bruka jorden på ett vettigt och lönsamt sätt.

I början av oktober startade en jordbrukare en ny Facebook-grupp som mer eller mindre blev startskottet för en ny bonderörelse. Missnöjda bönder strömmade till och anslöt sig via de sociala nätverken.

Nätverket ”Land schafft Verbindung” tog snabbt form, en sats som fritt översatt betyder någonting i stil med ”landsbygden förenas”. Nätverket saknar både organisation och stadgar, är ingen förening men erbjuder desto fler möjligheter till meningsutbyten.

Nätverket har både synts och hörts de senaste månaderna. Diskussionen inom grupperna går het och böljar fram och åter. På riksplanet har meningarna tidvis varit så delade att det har ryktats om splittring. Men debattörerna förefaller att ha funnit varandra på nytt.

De stora producentorganisationerna har försiktigtvis hållit en låg profil gentemot den nya rörelsen, men ställer sig i princip solidariska. Huvudsaken är att aktionerna förblir fredliga, hälsar ordföranden Joachim Rukwied från Deutscher Bauernverband.

I delstaten Bayern förnekar regionalorganisationen Bayerischer Bauernverband påståendena att den spontana bonderörelsen skulle betraktas som en konkurrent. Det är bättre att gemensamt dra åt samma håll, framhåller pressekreteraren Markus Drexler.

Brexler konstaterar att den nya rörelsen på en kort tid har mobiliserat stora skaror av bönder att gå ut på gator och torg. Det ger medvind och gynnar den politiska debatten till fördel för jordbruket.

Oklart om framtiden

Småningom har man börjat fråga sig i vilken mån den spontana rörelsen förmår utveckla sig vidare. En grupp utan egen organisation saknar demokratiskt valda representanter med mandat att till exempel förhandla med politiker.

Kritiker har varnat för att rörelsen kunde radikaliseras. I Frankrike är bönderna kända för sina hårda tag, medan de tyska yrkesbröderna traditionellt har hållit sig på mattan. Också i Nederländerna har stämningarna tidvis varit hätska.

Det tror inte de aktivister som nyligen intervjuades av TV-kanalen Bayerischer Rundfunk. Enligt en av rörelsens synliga gestalter, producenten Sebastian Dickow, ska partipolitiken lämnas utanför.

Vi ska vara ett språkrör för alla tyska jordbrukare. Hos oss har varken våld eller partipolitik någonting att hämta, vare sig till höger eller vänster. Vi låter oss inte instrumentaliseras av extrema intressen, försäkrar Dickow.