Jordbruk EU Marknad

Polska ASF-fall oroar Tyskland

Afrikansk svinpest har konstaterats hos polska vildsvin på ett avstånd av bara 70 km från den tyska gränsen. Fyndet har förorsakat högsta alarmberedskap i Tyskland, eftersom tidigare fall av ASF har påträffats på betryggande avstånd från gränsen mot Tyskland.

Det första fallet av afrikansk svinpest påträffades den 4 november. Djuret hade dött efter att ha blivit påkört av en bil. Kadavret sändes rutinmässigt till ett polskt laboratorium, som konstaterade att grisen bar på afrikansk svinpest.

En säkerhetszon inrättades kring fyndområdet varefter frivilliga patruller fann ytterligare ett kadaver. Påföljande lördag påträffades nio döda vildsvin i området och på söndagen ytterligare nio döda djur.

Efter provtagningar har veterinärer påträffat ASF hos sammanlagt 20 vildsvin. Det visar att en smittohärd har etablerat sig i området. De tyska myndigheterna är på helspänn och försöker vidta alla åtgärder för att stoppa smittan.

Enligt lokala veterinärer är det ingen konst för vildsvin att simma över gränsfloden Oder till den tyska sidan. Experterna sätter ändå sin tillit till att de smittade djuren är utmattade, så att de inte längre har kraft att röra sig långa sträckor.

För säkerhets skull har ett staket rests kring det aktuella fyndområdet. Enligt de myndigheterna är mänsklig aktivitet fortfarande den viktigaste orsaken till spridningen av svinpest.

Det tyska Friedrich-Loeffler-institutet är specialiserat på smittosamma djursjukdomar och har kopplats in i undersökningarna. Faran är stor att svinpesten kan spridas via människor till Tyskland, befarar institutets experter.

Omkring 180 experter på smittosamma djursjukdomar har anmälts till institutets seminarium om afrikansk svinpest, som arrangeras i slutet av november. Avsikten är att förbereda experterna på nästa utbrott. Seminariet uppges vara fullbokat.