B2Dbeadbf86C3F4D Org
Den globala efterfrågan på havre ökar snabbt och med stöd av investeringen vill Fazer bli den ledande aktören inom växtbaserad mat i norra Europa. FOTO: Fazer
Jordbruk EU Marknad

Fazer investerar 30 miljoner
i kvarnverksamhet

Fazer investerar över 30 miljoner euro i sin kvarnverksamhet och fördubblar kvarnkapaciteten i både Lahtis i Finland och i Lidköping i Sverige.

Den globala efterfrågan på havre ökar snabbt, och med stöd av denna investering, vill Fazer bli den ledande aktören inom växtbaserad mat i norra Europa. Målet är att ställa konsumenten i främsta rum genom att fokusera på snabbrörliga konsumentprodukter och direktförsäljning till konsument.

– Fazers mål är att växa i norra Europa och internationellt. Havre är ett superlivsmedel som har framgång världen över. Med vår expertis inom havre tar Fazer nu verksamheten till nästa steg, säger Christoph Vitzthum, koncernchef för Fazer-koncernen.

Investeringen på 30 miljoner euro kommer att fördelas jämnt mellan kvarnarna i Lahtis och i Lidköping. Fazer bygger två nya kvarnar, som kommer att fördubbla företagets nuvarande havrekvarnskapacitet.

Efter att tillbyggnaderna färdigställts, kommer Fazer att vara nummer ett inom havre i Norden och en av ledande aktörerna i Europa.

– Expertis inom havrerelaterad kvarnverksamhet, forskning och utveckling kommer i framtiden att spela en ännu viktigare roll för att vi ska nå våra strategiska mål. Fördubbling av kapaciteten i båda kvarnarna kommer även att kunna skapa nya arbetstillfällen. Efterfrågan ökar snabbt på näringsrik växtbaserad mat, tillverkad av lokalt producerade råvaror, fortsätter Vitzthum.

Tidigare i år berättade Fazer om en historisk investering i en produktionsanläggning för xylitol. Anläggningen, som byggs bredvid kvarnen i Lahtis, kommer att vara den första fullt bakåtintegrerade xylitolfabriken, som tillverkar xylitol av havreskal.

Fazer fortsätter även att forska i havre och havrebaserade ingredienser. Fazers mål är att främja innovation över kategorigränserna och i nära samarbete med universitet, forskningsnätverk och start-up företag bygga vidare på nuvarande styrkor inom forskning, utveckling och innovation.

Fazer Kvarn Finland i Lahtis tillverkar olika produkter av spannmål, såsom mjöl och flingor, mjölmixer för bagerier och matindustrin och mervärdesskapande havreingredienser såsom havre beta-glukan, havreprotein och havreolja. Produkter exporteras till ca 30 länder.