Lättare få investeringsstöd för mjölk och nöt

För resten av det här året finansieras allt nytt investeringsstöd utom startstödet helt och hållet med nationella pengar.

SLC - Jon1
Nyman ny verksamhetsledare för MTK Mellersta Österbotten

För snart tre år sedan slutade Jan-Ove Nyman som verksamhetsledare för ÖSP. Sedan dess har han satsat på ett projekt för biogasstationer. Nu fortsätter den satsningen vid sidan av det nya uppdraget som verksamhetsledare för MTK Mellersta Österbotten.

SLC - P039329 286058
USA:s strafftullar för Airbus slår ojämnt mot EU-länderna

Världshandelsorganisationen WTO beviljar USA rätt att belägga EU med nya handelstullar på bland annat flygplan, ostar, viner, olivolja och fiskprodukter. Tullarna slår ojämnt mot EU-länderna. Finland klarar sig bättre än många andra EU-länder.

SLC & MTK: Idisslarna bidrar till naturens mångfald

Vårdbiotoperna ligger illa till. Samtliga vårdbiotoper som har uppkommit till följd av betesgång är utrotningshotade. Orsaken till det trängda läget är att nyttjandet av markerna har avtagit och de värdefulla biotoperna växer igen, påpekar SLC och MTK i ett gemensamt uttalande inför dagens seminarium om betesmarker och husdjur. Du kan följa med webbstreamingen av seminariet som börjar kl.12 på slc.fi/betesmarker2019.

SLC - Havre Aker
Spannmålen håller hög kvalitet och skördenivåerna steg

Spannmålen håller hög kvalitet och skördenivåerna steg i jämförelse med året 2018. Hektolitervikterna är höga och mängden små kärnor liten hos alla sädesslag. DON-mykotoxinhalten är låg hos havren. Genomsnittsinformationen bygger på cirka 400 analyserade prov, meddelar Livsmedelsverket.

Lars-Erik Staffans etta i estniska plöjningsmästerskapen

Kimobon Lars-Erik Staffans och Reijo Elg från Nurmijärvi var inbjudna finländska representanter på plats då estniska plöjningsmästerskapen avgjordes i Kehtna den 4-5 oktober.

Ändring av livsmedelslagen till riksdagen

Regeringen har överlämnat en proposition med förslag till ändring av livsmedelslagen till riksdagen. Syftet med propositionen är att ytterligare minska det administrativa arbete som lagstiftningen medför för aktörerna och tillsynsmyndigheterna inom livsmedelsbranschen, dock utan att riskera livsmedelssäkerheten.

Information om effekterna av Brexit på Livsmedelsverkets webbsida

Livsmedelsverket sammanställer information om effekterna av en möjlig brexit på en brexit-webbsida.

Utbetalningen av förskott på jordbrukarstöd inleddes 3.10

Livsmedelsverket började betala ut förskotten på kompensationsersättning och ersättning för ekologisk växtproduktion till gårdarna 3.10. Förskottsbetalningarnas andel är 85 procent av ersättningsbeloppet.

SLC - Dsc 2377
Biodlare visade film om biets fascinerande värld

Genom att visa den allmänbildande filmen ”Inte bara honung” på tre österbottniska orter har Svenska Österbottens Biodlare tagit ett steg mot en mera utåtriktad profil.

SLC - Dsc 2366
”Starkt entreprenörskap kombinerat med svenskt grupptänkande vore världsklass”

Attraktiva och framgångsrika landsbygdssamhällen, resiliens och smart specialisering var några huvudämnen som avhandlades på ett mångsidigt Nordregio-seminarium i Närpes i början av oktober.

SLC - Dsc 0420
Närpesiskt bröd hjälpte Skördefesten slå rekord

Också i år slog den åländska Skördefesten rekord både när det gäller publiktillströmning och försäljning. Solkulla Gårdsbageri som nu var med för första gången var en av de totalt 49 deltagare som bidrog till framgången med sin försäljning av bland annat Närpesbröd och ”smetamunkar” med glasyr och inbakad vaniljsmörkräm.