Den 7 december 1945 kan betecknas som den officiella tillkomstdagen för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC. Det betyder att vi den 7 december i år har äran att uppmärksamma att det gått 75 år sedan SLC grundades och centralrådet sammanträdde till sitt konstituerande möte och antog stadgar. Vägen till lantbrukarnas fackliga organisering i det svenska Finland var krokig och påverkades långt av de oroliga tider som det finländska samhället genomgick.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


Några månader efter att andra världskriget avslutats, den 7 december 1945, hölls konstituerande möte Svenska lantbruksproducenternas centralförbund r.f. Det nya centralförbundet inledde sin verksamhet under år 1946. I och med det fick de finlandssvenska bönderna en egen facklig intressebevakningsorganisation som knöt ihop våra landskapsförbund som grundats ett drygt decennium tidigare.

Intresset är stort för att åter börja odla sockerbetor på Åland. Tom Jansson med lång erfarenhet av sockerbetsodling har redan planerna klara för hur åländska sockerbetor kan skeppas till fastlandet från landskapets hamn i Jomala Möckelö.

Det är utmanande tider inom äggsektorn. För att trygga verksamheten vid Närpes Äggpackeri beslöt aktieägarna att sälja den operativa verksamheten till Dava Foods Finland. En naturlig utveckling på det tidigare samarbetet, säger packeriets vd Johnny Grandell.

Avelsföretagen Evolution, Masterrind och VikingGenetics har grundat kooperativet Arcowin för genetik inom mjölk- och köttproduktionen. Det nya företaget ska trygga bästa möjliga avelsframsteg till nytta för medlemmar och kunder över hela världen.

När kollektivtrafiken inte fungerar på ett tillfredställande sätt tyr sig allt fler till det enda färdmedlet som verkligen går att lita på här på landsbygden, nämligen bilen. Privatbilismens ökning syns i den senaste statistiken över hela landet. Från Traficoms statistik ser man att det till exempel finns 800 bilar per 1.000 människor i Norra Savolax och att det under det senaste året skett stora ökningar i antalet bilar per capita i landskapen i sydöstra och mellersta Finland.
Hos alla företag finns det förstås en ständig strävan efter tillväxt, att knipa ytterligare några åtråvärda marknadsandelar. På den här punkten skiljer sig inte Oatly från någon annan. Samtidigt visar deras agerande tydligt på vad man jämför sig med, komjölken. Och är man en förhållandevis liten aktör inom ett visst segment eller område så lönar det sig att med alla tänkbara medel försöka särskilja sig gentemot det etablerade, att visa att man är ett reellt alternativ. Det här har vi sett från många olika sammanhang, bland annat partipolitiken. Att göra det med hjälp av negativ marknadsföring är ju ett sätt, men i det här fallet var det inte nödvändigt, långt ifrån.

ÖSP hoppas att många medlemmar ställer sig till förfogande i vårens kommunalval. Att jordbrukare är med och fattar beslut är mycket viktigt, säger förbundets viceordförande Niclas Sjöskog, som i senaste val blev invald i Pedersöre kommunfullmäktige.

Inga fall av coronavirus på minkfarmer har ännu konstaterats på minkfarmer i Finland. Det gläder SÖP:s ordförande Kaj Wik. Däremot ifrågasätter han den utökade testningen som kommer att pågå fram till midsommar.
De europeiska maskintillverkarnas intresseorganisation CEMA beklagar att handelstvisten med USA fortsätter. Enligt CEMA förhindrar tullar på bland annat traktorer den fria handeln och måste avvecklas så snabbt som möjligt.

Den brittiska regeringen ändrar radikalt sin jordbrukspolitik efter brexit. Farmarna ska få ersättning för skötsel av träd, ängar och våtmarker. I gengäld minskar djurhållningen. Kor och får ska bli mer sällsynta efter att EU-stöden har löpt ut.