42871411 2157674674553175 8235014798354415616 O
Oatly är på god väg att bli ett multinationellt företag, men den uppkäftiga stilen går inte hem hos alla. FOTO: Oatly
Jordbruk Globalt

Svenska Oatly planerar
börsintroduktion i USA

Den svenska tillverkaren av havrelivsmedel Oatly siktar på en börsintroduktion i USA. I fjol köpte en multinationell grupp för riskkapital in sig i företaget. Nu har Oatly lämnat in en ansökan om börsnotering till de amerikanska finansmyndigheterna.

Hemma i Sverige har Oatly de senaste åren väckt uppmärksamhet med fräcka reklamkampanjer. Kritik har riktats mot Arla och Svensk Mjölk, som till och med har stämt företaget inför marknadsdomstolen.

Den uppkäftiga stilen har inte alla gånger väckt sympati, men havredryckerna går hem hos en växande grupp konsumenter som har vänt ryggen mot animala livsmedel. Inom det svenska jordbruket är responsen tveeggad.

Oatly kritiserar mjölkkonsumtionen men i gengäld är företaget en god kund för svensk havre, som används i produktionen. Det gläder i sin tur spannmålsbönderna. Huvudkontoret finns i Malmö medan produktionen sker i Landskrona.

Blackstone äger tio procent av Oatly

Oatly har fortsatt att växa och nådde under fjolåret en punkt där behovet av externt kapital blev påtagligt. På sensommaren köpte den multinationella amerikanska investeringsgruppen Blackstone Group in sig i företaget.

Investeringen hämtade med sig 200 miljoner dollar för Oatly och Blackstone fick tio procent av Oatly. Nyheten väckte inte precis jubel hos trogna kundgrupperna, eftersom hållbar utveckling inte hör till Blackstones viktigaste prioriteter.

De sociala medierna gick heta efter uppgifter i offentligheten att Blackstone också hade köpt in sig i ett brasilianskt företag som misstänks avverka regnskogar. Detta har Blackstone dementerat.

En genant detalj var att Blackstones VD Stephen A. Schwarzman öppet förklarade sig vara en öppen anhängare av den dåvarande presidenten Donald Trump. Schwarzman hade dessutom donerat tre miljoner dollar till hans valkampanj.

Oatly måste försvara sig mot kritiken och vände på steken. Enligt Oatly ska investeringen betraktas som en signal till den internationella finansmarknaden att investeringarna väljer en ny och uthålligare riktning.

Kinesiska ägare har investerat pengar

Livsmedelsbranschen står inför en trendvändning och då måste också investeringarna ledas om i samma riktning, löd slutsatsen. Trots detta förblev Blackstone en svår nöt för de mest trogna anhängarna och Oatly tappade möjligen en del kunder.

Diverse frågetecken väcker också Oatlys kinesiska förbindelser. Det kinesiska statsbolaget China Resources har gått in med stora pengar i bolaget. I verkligheten är Oatly ett multinationellt bolag med verksamhet i ett tjugotal länder.

Oatlys svenska moderbolag Havre Global AB har redan officiellt meddelat om sin förestående börsintroduktion i USA. Enligt experter torde intresset vara stort. Efterfrågan på alternativ till animaliska livsmedel fortsätter att expandera i USA.

Oatly introducerade nyligen sin havredryck hos den amerikanska kaffekedjan Starbucks. Havremjöl har redan tidigare varit del av Starbucks utbud och Oatly är tillgängligt Starbucks kinesiska kaféer, skriver kedjan i ett pressmeddelande.

Förra året steg värdet av Beyond Meat-aktien med hela 32 procent, noterar tyska Handelsblatt. Nu ska den amerikanska börsmyndigheten SEC granska Oatlys förutsättningar för en introduktion på börsen och bedöma prisintervallet för aktierna.

Läs också: Brittiska bönder går till storms mot Oatly