Socker1
Förra veckan ordnade ÖSP ett virtuellt seminarium om sockerbetsodling. Bland deltagarna fanns Fredrik Ström till vänster, ombudsman Fredrik Grannas högst till höger och Kenneth Asp. Nya odlare välkomnas att börja sockerbetor.
Jordbruk SLC

Sockerbetsodlare fick viktig
vägkost på virtuellt seminarium

Intresset ökar kontinuerligt, men det behövs fortsättningsvis fler sockerbetsodlare i Finland. De som har intresse bör snart beställa utsäde inför kommande odlingssäsong. Det konstaterades på ett virtuellt seminarium som ordnades av ÖSP.

– Ju snabbare nya odlare nu bestämmer sig för att skriva kontrakt med Sucros Oy desto bättre är det. Genom att vara ute i god tid nu säkerställs att man som odlare garanterat får utsäde, säger Kenneth Asp, kundchef i Österbotten för Viljelijän Avena Berner.

Kenneth Asp var en av föreläsarna när ÖSP förra veckan ordnade ett virtuellt seminarium om sockerbetsodling. Asp är själv sockerbetsodlare och sköter tillsammans med Sucros sockerbetskonsulent Sakari Malmilehto kontakten med de svenskspråkiga sockerbetsodlarna.

– Sucros tar gärna emot fler kontraktsodlare och behöver mer råvara för att fabriken har en större kapacitet än vad som nu produceras. Intresserade kan ta kontakt med mig eller Malmilehto, säger Asp.

I fjol hanterades cirka 65.000 ton vitsocker vid fabriken i Säkylä när kapaciteten är 100.000 ton. Om produktionen skulle öka till 75.000 ton vitsocker kan Sucros betala ett något högre pris på 2,5 euro till per ton.

– Därför ligger det i alla odlares intresse att vi ökar produktionen av sockerbetor, konstaterar Asp.

Tillägg och avdrag

Asp gick detaljerat in på prissättningen som när det kommer till sockerbetan är komplicerad. Priset för ett ettårigt fastpris (råa betor) i år är detsamma som i fjol, det vill säga 26 euro tonnet. För ett treårigt fastpris-avtal är priset lite högre.

– Men det är svårt att säga ett exakt pris, eftersom det också finns olika typer av avdrag och tillägg, förklarar han.

Som exempel får odlaren ett tillägg på 1 euro per ton om betornas renhet är över 90 procent. Understiger däremot renheten 87,5 procent blir det avdrag. Om sockerhalten är hög på minst 17,5 procent får odlaren ett tillägg på 3,5 euro per ton.

– Jag vill betona vikten av att ha så rena betor som möjligt vid levererans. Om det finns med 10 ton mull i leveransen betalar odlaren 200 euro för det. Så det går inte att betona renheten tillräckligt, tillägger Stefan Saaristo, som i flera år har odlat sockerbetor.

En orsak till att han är sockerbetsodlare är att priserna inte fluktuerar lika mycket som på spannmål.

– Priset på sockerbeta är stabilare och trots att sockerbetan har sina utmaningar så har jag gått in för att odla den grödan, säger Saaristo.

Kristian Bengts, som driver företaget Hemmanet i Övermark, odlar sockerbetor för fjärde året i följd i år. En stark bidragande orsak till att gården, som har kalkonuppfödning, börjat odla sockerbetor är för växtföljden.

– Eftersom vi utfodrar kalkonerna med egen spannmål eftersträvar vi så höga skördar som möjligt, vilket alltid är en utmaning. För att öka skördarna är växelbruk viktigt och här passar sockerbetan perfekt. Dessutom passar kalkongödsel bra som gödselmedel för sockerbetor, förklarar Bengts.

Han får medhåll av Asp.

– Eftersom själva nettot är mångfacetterat inom sockerbetsodlingen är det viktigt att väga in också växtföljdens positiva effekter. Många som går in för att odla sockerbetor får också bättre spannmålsskördar.

Kan ta stöd av varandra

Sockerbetan passar enligt Bengts också bra med tanke på företagets arbetstoppar. Sockerbetan sås tidigt och skördas sent.

– Det gör att sockerbetan inte upptar så mycket tid när annat ska göras. Den klarar sig bra själv i augusti-september när spannmålen skördas.

Som ny sockerbetsodlare finns mycket att lära. Men en fördel just nu i Österbotten är att man kan ta hjälp av andra, konstaterar Bengts.

– Det finns många erfarna kolleger som kan hjälpa och jag vill också berömma supporten från Sucros.

Drygt trettio odlare – både befintliga som odlat sockerbetor tidigare och potentiella nya – deltog i seminariet som ordnades av ÖSP:s sockerbetsutskott. Ombudsman Fredrik Grannas ledde seminariet. På seminariet behandlades också sockerbetsstöden. 

– Det produktionskopplade stödet höjs med 50 euro per hektar  och den förhöjning på transportersättningen som kom för levererade betor år 2020 torde bibehållas även för kommande två år, säger Grannas.

Intresserade som vill ta del av det virtuella seminariet, som spelades in, kan be om en länk av Fredrik Grannas.

Läs också: Entreprenören fixar betupptagningen