Fånggrödorna är här för att stanna. Nu gäller det för myndigheterna att möjliggöra en flexibel användning av fånggrödor, med allt vad det innebär, också under nästa CAP-förbindelseperiod. För oss jordbrukare gäller det att inte stirra oss blinda på eventuella stödeuron, utan att helhjärtat ta till oss fånggrödorna så att användningen av dem blir en del av det helhetstänk som jordbrukandet egentligen alltid varit.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
Finländarnas uppskattning av inhemska livsmedel har ökat under coronatiden och det är ett hoppingivande besked för oss som tror på inhemska, rena och säkra livsmedel. En ökande andel finländare föredrar inhemska livsmedel och av orsaker som är mycket bekanta, för att inte säga självklara för oss jordbrukare. Trenden går alltså i rätt riktning och vi får hoppas att den här utvecklingen fortsätter också efter att coronaepidemin äntligen är över.

För att vindkraftsetableringar skall lyckas är förankringen och acceptansen i bygden av avgörande betydelse. Därför har SLC uppdaterat sin vindkraftbroschyr som innehåller basinformation om vindkraftens läge år 2020.

Insamlingen av lantbruksplast fungerar fortfarande väldigt olika på olika områden och också prisskillnaderna är stora. I Åbolands skärgård blir priserna för plastinsamling skyhöga på grund av transportkostnaderna och höga priser har också drabbat producenter i vissa delar av Österbotten.

I fjol, i samband med lantbruksrådet Bengt Sohlbergs 70-årsdag, grundades Fonden för hållbar odling. Tony Hydén, jordbrukare, agrolog och verksamhetsledare för Lappträsk Farmarna är fondens första pristagare. Hydén har med tiden utvecklat växtodlandet till ett slags helhetstänk.

Det har varit nervösa tider för växthussektorn i Närpes på grund av coronaviruspandemin. Smitta i en stor anläggning skulle kunna få förödande konsekvenser. Hittills torde de flesta odlare – tack vare olika åtgärder – ha undvikit smitta. – Vi tar den här epidemin på största allvar. Men jag kan medge att det är aningen nervöst varje dag. Vår bransch är så otroligt känslig om en del av personalen skulle hamna i karantän eller om flera av de anställda skulle smittas, säger växthusodlaren Stefan Gulin.
EU har nu officiellt beviljat Belgien status som ASF-fritt land. Ingen afrikansk svinpest har påvisats i landet under de senaste tolv månaderna. Därmed kommer de internationella marknaderna att öppnas för belgiskt griskött.

För knappt två år sedan öppnade ”Floating Farm” i Rotterdams hamn. Ett drygt trettiotal mjölkkor på en pråm producerar mjölkprodukter för stadsborna. Om allt går bra, ska anläggningen snart få sällskap av en flytande hönsgård.

Den samnordiska tjänsten NCDX har valts till bas för en tjänst som förenklar informationsöverföringen mellan olika länders produktionsuppföljningar och mjölkstations- och robottillverkare.
Det finska mästerskapet i mathantverk 2021 kommer att flyttas fram till hösten 2021 på grund av coronapandemin.

Yrkeshögskolan Novias utbildning inom bioekonomi vid Campus Raseborg är den enda i sitt slag i Svenskfinland. I Raseborg utbildas agrologer och skogsbruksingenjörer samt på engelska inom naturresursförvaltning både på Bachelor- och Masternivå.