2011 Salon Des Entrepreneurs Paris Xavier Niel Illiad Free
Den franska miljardären Xavier Niel grundar en jordbruksskola för att trygga återväxten av jordbrukare i landet. FOTO: Copyleft
Jordbruk EU

Känd fransk miljardär
grundar jordbruksskola

Den kända franska företagaren och miljardären Xavier Niel grundar en stor jordbruksskola på ett gods i närheten av Paris, där eleverna ska få gratis undervisning och inkvartering. Skolan är belägen på ett gods med 600 hektar odlingsmark.

Niel har tidigare grundat en rad utbildningsinstitut för IT-personal, framför allt kodare, under beteckningen ”Ecole 42” i flera europeiska länder. En sådan skola grundades i Helsingfors för ett par år sedan.

Avsikten är att locka begåvningar till branscher som lider brist på personal. Vem som helst med intresse och läggning kan studera i skolan, som saknar fasta lärare, klasser och läroböcker. Modellen finns redan i flera europeiska länder och USA.

Denna gång vill Niel grunda en lantbruksskola, som är öppen och kostnadsfri. Enligt tidskriften Capital kommer skolbyggnaden att inredas av Audrey Bourolleau, som har varit jordbrukspolitisk rådgivare för president Emmanuel Macron.

Anmälningstiden börjar under våren och utbildningen är fri. Skolan startar inkommande höst. Målet är att utbilda omkring 2.000 elever per år för olika uppgifter inom det franska jordbruket.

Avsikten är att stöda jordbruksnäringen med en ny generation producenter. Enligt Niel kommer upp till 400.000 franska bönder att lämna näringen för att gå i pension inom de närmaste tio åren. Då behöver landet nya krafter som utvecklar jordbruket vidare.

Niel köpte gården Domaine de la Boissière i slutet av 2019 för 18,4 miljoner euro. Inom kort ska gården rustas upp till världens största jordbrukscampus. Målet är att utbilda unga personer antingen vill bli självständiga jordbrukare eller jordbruksarbetare.

Godset uppges lämpa sig utmärkt som utbildningsanstalt med många stora rum, plats för inkvartering och en matsal med plats för 200 personer. En ladugård ger plats för 27 kor. Området gränsar till skog.

Dessutom finns ett nedlagt mejeri i anslutning till gården. Utbildningen är öppen för alla som är intresserade av jordbruk. Enligt Xavier Niel ska projektet locka duktiga ungdomar med intresse för jordbruk.

Misstro hos producenterna

Planerna har mottagits med blandade känslor och en viss skepsis av jordbrukets organisationer. Enligt den franska producentorganisationen FNSEA borde staten sköta jordbruksutbildningen för att garantera matsäkerheten i landet.

Niel har trampat starka jordbruksintressen på tårna. Senaste höst utsattes han för kritik av köttbranschen då hans företag 2MX Organic köpte Frankrikes första fabrik för växtbaserade köttprodukter.

2MX Organic syftar till att förvärva företag som arbetar inom de snabbt växande branscherna för ekologisk mat och uthålliga konsumtionsvaror. Verksamheten betraktas inte alltid med blida ögon av branschens företag.