Jordbruk EU Globalt Marknad

EU exporterade i fjol
en rekordmängd griskött

EU:s 27 medlemsländer exporterade under fjolåret mer griskött än någonsin tidigare till tredjeländer utanför EU. Nästan hälften av exporten gick till Kina. Det framgår av en färsk statistik från EU-kommissionen.

Enligt preliminära uppgifter exporterade EU under 2020 totalt 6,31 miljoner ton griskött, inklusive biprodukter. Det motsvarar en ökning med 12,9 procent jämfört med det tidigare rekordåret 2019. Intäkterna från exporten ökade samtidigt med 53,6 procent.

Vid sidan av den kraftigt ökande exporten till Kina, bidrog brexit numera också till exportökningen till tredjeländer. Exportstatistiken till Storbritannien är ännu ofullständig, eftersom kommissionen saknar data för årets sista tre månader.

De totala intäkterna från exporten av griskött ökade under fjolåret med 2,16 miljarder euro till 14,92 miljarder euro. Enbart exporten till Kina hämtade in 7,13 miljarder euro i exportörernas balansräkningar. Ökningen var 53,6 procent jämfört med 2019.

Exportmängden till Kina ökade med 1,04 miljoner ton eller 45,2 procent till 3,35 miljoner ton. I klartext innebär detta att omkring hälften av hela EU:s grisexport under året landade i den kinesiska folkrepubliken.

Storbritannien var det nästviktigaste målet för EU-exporten. Trots detta minskade leveranserna av griskött enligt preliminära beräkningar med drygt 13 procent till 881.000 ton. Detsamma gäller exporten till Japan, som krympte med 20 procent.

Negativa exportsiffror noteras likaså för exporten till Sydkorea (-26,6 procent) och Filippinerna (-30,6 procent). I positiv riktning utvecklade sig däremot exporten till Hongkong, som ökade med nästan 40 procent.

Tyskland led av svinpesten

Spanien är det EU-land som mest av allt drog nytta av de positiva exportsiffrorna. Enligt kommissionens statistik ökade exporten av griskött från Spanien till tredjeländer under 2020 med 53,2 procent, till rekordnivån 1,92 miljoner ton.

Tyskland måste stoppa sin export i september på grund av utbrottet av svinpest i landets östra delar men hann i alla fall exportera 1,06 miljoner ton. Därmed behöll Tyskland andraplatsen i EU:s exportstatistik fastän exportmängden krympte med 14,1 procent.

På en tredjeplats kom Danmark, som ökade sin export utanför EU med 12,8 procent till 1,03 miljoner ton. De följande platserna belades av Nederländerna och Frankrike. Belgien och Polen led av exportrestriktioner med anledning av svinpest.