Jordbruk Globalt Marknad

Monsantoaffären blir
miljardförlust för Bayer

Bayers köp av konkurrenten Monsanto blir en dyr affär. Senaste vecka tillkännagav Bayer en förlust av 10,5 miljarder euro med anledning av rättstvisterna i kölvattnet efter glyfosataffären.

Trots coronaepidemin lyckades Bayer ändå hålla sin försäljning stabil på en nivå av 41,4 miljarder euro. Resultatet före räntor och skatter föll däremot till ett djupt minus på 16,2 miljarder euro (EBIT).

Året innan steg motsvarande värde till en vinst med nästan 4,2 miljarder euro. Den avgörande faktorn för 2020 var negativa specialposter med anknytning till glyfosat och ogräsmedlet Dicamba i USA.

Omkring 125.000 personer ställer skadeståndsanspråk mot Bayer. Koncernen försöker kompensera offren genom förlikning. Omkring 90.000 klagomål har redan behandlats men det är ännu osäkert hur många nya stämningar som kommer att lämnas in.

Glyfosataffären är ännu långtifrån avslutad. Utgången beror på huruvida den kritiska domaren Vince Chhabria är beredd acceptera Bayers förslag till förlikning. Om inte, kan frågan utvecklas till en oändlig process.

Det är ännu oklart om de 12 miljarder euro som Bayer har reserverat för glyfosattvisten överhuvudtaget kommer att räcka till. Koncernen har därför lättat på barlasten inom två andra områden.

Av strategiska skäl har Bayer har gjort sig av med sina affärsområden inom djurhälsa och miljö. Enligt koncernen vill man nu koncentrera sig på den agrara marknaden, som emellertid är en turbulent sektor i Nordamerika.

En osäkerhetsfaktor är det extremt flyktiga ogräsmedlet Dicamba, som har förorsakat problem i stora områden. En domstol har dömt Bayer till skadestånd för att Dicamba har blåst över till grannodlingar och skadat grödorna.

Dicamba är ursprungligen en gammal produkt från 1965, som i tiderna har utvecklats av Monsanto. Eftersom preparatet länge har använts i relativt blygsam utsträckning, har få ogräs hunnit bli resistenta mot medlet.

Monsanto har utvecklat preparatet i samarbete med Basf, som är den viktigaste tillverkaren av Dicamba och produkter som innehåller Dicamba. Bayer är numera ansvarig för preparatet, efter koncernens förvärv av Monsanto.

USA:s miljöbyrå EPA har emellertid godkänt Dicamba för fem år framåt. En förutsättning är särskilda säkerhetsåtgärder som ska förhindra att det flyktiga ämnet blåser över till främmande åkrar.