52271562996 7978480627 O
Solen gassar obarmhärtigt över Annecysjön medan dricksvattnet hotar att ta slut på flera håll i Frankrike. FOTO: Etienne
Jordbruk EU

Frankrike inrättar
krisgrupp mot torka

Frankrike genomlider sin svåraste torkperiod i mannaminne. Inga tecken tyder på att den extrema torkan ska lätta de närmaste veckorna. Enligt premiärminister Elisabeth Borne är läget kritiskt.

Premiärministern har tillsatt en krisgrupp som ska söka lösningar för att lösa de mest akuta problemen och samordna tillgången på dricksvatten. Myndigheterna befarar att den extrema torkan varar minst två veckor till.

Enligt presidentens kansli är torkan den svåraste någonsin i Frankrike. Risken är överhängande att läget kan förvärras ytterligare, befarar experterna i Paris. Dessutom råder brist på vatten.

De ansvariga myndigheterna betecknar torkan som en katastrof för jordbrukare och miljön i hela landet. Enligt Météo France var juli månad den torraste i sitt slag sedan statistik regelbundet började bokföras år 1959.

Befolkningen ska spara på vattnet

I medeltal regnade det endast 9,7 millimeter. Myndigheterna i närapå varje departement i landet har infört ransonering av vatten. Högsta alarmberedskap gäller i 62 departement sedan den tredje värmeböljan rullade in i Frankrike.

Enligt miljöminister Christophe Béchu har befolkningens försörjning med dricksvatten brutit samman i mer än 100 kommuner. Landets samtliga invånare uppmanas att skona de knappa vattenresurserna och låta bli att slösa med vatten.

Météo France ger föga hopp om lindring de närmaste veckorna. Premiärministern har tillsatt en brett upplagd krisgrupp med personal från olika administrationer. Krisgruppen ska börja med att samla in information från alla håll och kanter i landet.

På basen av informationen ska krisgruppen utarbeta nödfallsåtgärder och söka lösningar för en fungerande vattenförsörjning. Det skulle särskilt gälla att samordna leveranserna av dricksvatten och samtidigt skona de tillbudsstående resurserna.

Enligt minister Christophe Béchu kommer fransmännen hädanefter att få lov att vänja sig vid motsvarande torrperioder i framtiden. Han försäkrade att myndigheterna gör allt för att fördela de knappa vattenresurserna på ett rättvist sätt.

Om situationen ytterligare förvärras, kommer myndigheterna att prioritera en rättvis fördelning av dricksvatten på bekostnad av distributionen till storkonsumenter som industrier och företag.

Flera EU-länder inrättar krisplaner

Senaste torsdag införde också den nederländska regeringen nya ransoneringsåtgärder för vatten, som en reaktion på den långvariga torkan. En krisplan har inrättats med målet att förhindra risken för vattenbrist.

Flera mellan- och sydeuropeiska länder planerar likaså åtgärder för en uthållig hantering av dricksvattenförråden. Portugal, Frankrike, Spanien och Tyskland har de senaste veckorna hemsökts av svårsläckta skogsbränder.

Italien har proklamerat nödläge på grund av vattenbrist. I Spanien hotas två tredjedelar av landets areal av bränder. I den tyska förbundsrepubliken har det gröna partiet krävt införandet av statliga befogenheter att ingripa mot en potentiell vattenbrist.

I huvudstaden Berlin rasade förra veckan en häftig brand i ett skogsområde där sprängämnen från ett militärt ammunitionslager hade antänts. Det dröjde flera dagar innan stadens brandverk lyckades få branden under kontroll.