48907845088 209D54944F O
Nederländernas premiärminister Mark Rutte har åtminstone inte ännu lyckats övertyga landets bönder om regeringens förslag till kvävereform. FOTO: Hans Splinter
Jordbruk EU

Nederländernas bönder
går vidare på krigsstigen

Nederländernas bönder träffade senaste vecka landets regering för att förhandla om förslaget till skärpta miljökrav och halverade kväveutsläpp. Men samtalen i Utrecht rann tydligen ut i sanden. I stället står parterna om möjligt längre från varandra än tidigare.

Det var första gången som bönderna möttes öga mot öga med regeringen och dess kontroversiella utsläppskrav. Varken bondeorganisationen LTO eller den radikala bonderörelsen Farmers Defence Force var beredda att ge efter, ens några tum.

Regeringen med premiärminister Mark Rutte kom inte närmare sitt mål om en kompromiss. Tvärtom, bönderna aviserade nya protester som till och med kan skärpas. Ställningarna förefaller att vara orubbliga.

Staten eftersträvar ett mål där jordbrukets emissionerna av kväveoxider kapas med 50 procent fram till 2030. Detta förutsätter enligt bönderna att boskapsskötseln bantas ned. Enligt regeringens kalkyler borde en tredjedel av alla husdjursgårdar läggas ned.

Uppgiften är inte lätt. Bönderna har demonstrerat och protesterat med varierande styrka de senaste månaderna. Därför försökte premiärminister Rutte och hans medlare Johan Remkes att baxa bönderna i en mer positiv stämning.

Fyra timmar utan resultat

Strategin bestod tydligen i att locka den största organisationen LTO bakom regeringens förslag med hjälp av några godbitar från Johan Remkes. LTO-presidenten Sjaak van Tak visade till en början en viss beredskap att haka på.

Mötet varade fyra timmar längre än planerat. Vid sidan av Mark Rutte deltog tre av regeringens ministrar i diskussionerna, men Sjaak van Tak antydde efter mötet att regeringens förslag inte var ägnat att skapa förtroende.

Mer rakt på sak var den radikala organisationen Farmers Defence Force. Enligt FDF var diskussionen ett enda fiasko, helt enkelt en ”föreställning för gallerierna”. FDF reagerade med meddelandet att man kommer att trappa upp protesterna.

Men också medlaren Johan Remkes medgav i en radiointervju att förhandlingarna tyngs av en svår förtroendekris. Kvävet är inte det enda problemet. Regeringen vill nu ta en paus fram till slutet av augusti.

Regeringschefen Mark Rutte försäkrar trots motgångarna att kväveproblematiken ska bibehållas i regeringens program. Bönderna hotar på sitt håll att återuppta de häftiga protesterna i förstärkt form.

Ledaren för Farmers Defence Force, Mark van den Oever, varnar regeringen för eskalation med de hårdaste av alla hårdhandskar. Han kritiserar också kväve- och miljöminister Christiane van der Wal som en emotionslös samtalspart för bönder.

Bönderna förbereder nya demonstrationer

Den stora bondeorganisationen LTO representerar åtta organisationer i förhandlingarna och måste hålla en seriös linje. De radikala organisationerna har däremot aviserat hårdare tag, eventuellt med nya demonstrationer och allehanda konflikter.

Utgången av förhandlingarna är fortsättningsvis helt öppen och osäkerheten hos bönderna är stor. Ingen förefaller att veta var och hur hårt regeringens planer kommer att påverka den egna produktionen.

Regeringen vill sänka jordbrukets kväveutsläpp med 50 procent fram till 2030. Målet är tydligt, men det mesta tyder på att reduceringskraven kommer att träffa gårdarna med olika styrka. Ingen bonde kan ännu vara säker på utgången.