PÅ LF var vi visserligen lite förhastade då vi förra veckan skrev att förhandsröstningen skulle pågå ännu lördag för en vecka sedan, ursäkta för det. I själva verket kunde man åtminstone på de flesta ställena rösta ännu i tisdags.
UPPDATERAD MED ANTTI RINNES INFO PÅ KVÄLLEN ONSDAG 22 MAJ. För första gången medgav ledaren av regeringsförhandlingarna, socialdemokraten Antti Rinne onsdag morgon på ett tydligt sätt att förhandlingarna om ett regeringsprogram kan komma att dröja. – Det ser ut som om EU-valet gör att partiernas ordförande måste delta i så många valtenter att vi inte hinner behandla alla frågor under den här veckan så som vi hade tänkt från början, sade Antti Rinne på morgonen när han mötte pressen i Ständerhusets aula. Då höll förhandlingsledaren ännu fredagen som mål för ett regeringsprogram.
Litet överraskande gick centern ändå med på att delta i regeringsförhandlingarna, låt vara att partiordförande Juha Sipilä inte var lika kategorisk som hans företrädare Mari Kiviniemi för åtta år sedan. Sipilä sade ändå nej till en början.
Förhandsröstningen i EU-valet pågår ännu till och med tisdag (på några röstningsställen avslutas förhandsröstningen tidigare) och på söndag om en dryg vecka är det dags att rösta. Det finns en hel del som tyder på att det EU-val vi står inför är viktigare än på länge ur jordbrukets och landsbygdens synvinkel. Det nuvarande parlamentet har motsatt sig EU-kommissionens föreslagna nedskärningar av stöden i den kommande programperioden för den gemensamma jordbrukspolitiken CAP. Det gäller både de direkta stöden från EU och de stöd som kommer via landsbygdsutvecklingsprogrammet. De senare är av yttersta vikt för Finland, det är via landsbygdsutvecklingsprogrammet, den andra pelaren, som vi bland annat får LFA-ersättning, miljöersättning, ersättning för djurvälfärd och ersättning för ekoproduktion med mera.
Olika förslag har under årens lopp lagts fram hur man kunde förenkla beslutsfattandet inom dödsbon. Ett av dessa går ut på att en enkel majoritet skulle räcka för att besluta om skogsskötsel och löpande ärenden. Lagstiftningsmaskineriet mal emellertid långsamt är det är inte säkert att man någonsin kommer till skott med förändringarna, konstaterar Mårten Lövdahl, näringslivschef på Finlands skogscentral.
Skogsbruket har varit mycket framme i media senaste tiden, ibland den stora boven, ibland som räddaren i nöden. Debatten har nästan fått sekteristiska drag!
Det känns ibland ganska outgrundligt hur vi i Finland ska ha så svårt att uppnå samförstånd om användandet av resurserna från våra skogar. Vi drar till och med åt olika håll utanför landets gränser, inte minst i Bryssel. Trots att vi från skogsägarhåll ständigt försöker framhålla att vi inte kommer att avverka mer än vad skogens tillväxt ger rum för och därmed tryggar skogen som kolsänka, fortsätter skällorna: Vi ska avverka ännu mindre, vi ska låta träden bli äldre och sedan när de har blivit äldre, är de gammal skog som ska skyddas.
I tisdags skulle de politiska partierna svara på regeringssonderaren Antti Rinnes frågor. Sedan valkampanjen och valet har Antti Rinnes linje de facto blivit allt mer pragmatisk. I ett tidigare sammanhang antydde han att han ville undvika småpartierna i en kommande regering. Nyligen ansåg han efter de första inofficiella överläggningarna med partiernas representanter att småpartierna borde höras i de ekonomiska frågorna.
Ålands lagting har beviljat 465.000 euro i arealstöd till åländska jordbrukare som drabbades extremt svårt av förra sommarens torka. Nu har 138 odlare sökt detta krisstöd. Den summa som kan betalas ut till odlarna stannar då på drygt 340.000 euro enligt de kriterier som slogs fast när landskapsregeringen anmälde krisstödet till EU. Därmed kommer alltså cirka 120.000 euro av det stöd som politikerna beviljade att gå odlarnas näsa förbi.
Riksdagsvalet är över och fastän Niclas Sjöskog inte blev invald kan man väl påstå att resultatet blev lyckat för den finlandssvenska landsbygden. Riksdagen hyser nu tre SLC-medlemmar, valda för Svenska folkpartiet. Det torde åtminstone räcka för att kunna få säte i de viktigaste utskotten för landsbygden.
Det blir inga lätta regeringsförhandlingar tror SLC:s ordförande Mats Nylund. Det blir troligtvis ändå socialdemokraterna som bildar regering, och det ska nog gå att samarbeta med den kommande regeringen om viktiga landsbygdsfrågor. Enligt Mats Nylund vore det viktigt att SFP medverkar i regeringen. – Men vi måste få den överdimensionerade klimatdebatten tillbaka på en vettig nivå, säger han.
Som så ofta förr pekar WWF åter på matproduktionen som en av de tre stora orsakerna till vår överkonsumtion tillsammans med trafik och energi. På producenthåll har vi alltid haft svårt med den ekvationen. Hur kan det vara negativt att producera mat, så länge människor svälter? frågar sig chefredaktör Micke Godtfredsen i en kommentar.