Opinion

Ledarsticket:
AdBlue får man inte tag på
– problemet ska vara tillfälligt

AdBlue, ämnet som modernare dieselmotorer och därför också traktorer, kräver för att hålla ner utsläppen på en överenskommen nivå, är slut i butikerna och på bränslemackarna. En snabb rundringning till lantbruksaffärerna ger också vid handen att det hos dem är slut överallt.

Lantbruksaffärer säljer i regel 200 liters tunnor medan man på många andra ställen kan köpa mindre förpackningar. Dieselfordon kan också tanka det vid pumpen på bränslemackarna.

Om man tittar på innehållsförteckningen för AdBlue så är det så här i efterhand ingen större överraskning att det just nu, med tanke på världsläget samt energi- och råvarupriserna, är svårt att få tag på. Ändå verkar det ha kommit som en överraskning för många och nu ser det ut som att bristen på AdBlue kan bli ett rätt så akut problem för bland annat lastbilstrafiken men också för jordbruket.

Utredningar pågår om det här på myndighetshåll och Försörjningsberedskapscentralen FBC:s vd Janne Känkänen säger att tillverkare och distributörer i Finland måste anpassa sin verksamhet och hitta nya lösningar för att tillgången på AdBlue ska tryggas. Enligt Känkänen är problemet hur som helst tillfälligt och tillgången på AdBlue kommer att normaliseras så småningom. Det återstår att se om Känkänen har rätt.