Opinion

Ledarsticket:
Tummen upp för Sucros!

Sucros har nu höjt sockerbetspriset för tredje gången inför den kommande säsongen. I och med den här tredje höjningen av producentpriset så kommer det att vara minst 6,50 euro per ton högre än i fjol.

Det är förstås fortfarande ett stort frågetecken om det är tillräckligt och om man kommer att få upp den nationella odlingsarealen för sockerbetor till en skälig nivå. Till en skälig nivå för att trygga försörjningsberedskapen, till en skälig nivå för att trygga en fortsättning på sikt för sockerbruket i Säkylä.

I och med att sockerbetsodlingen är resurskrävande är det trots allt inte sagt att det här räcker till för att väcka odlarnas intresse i tillräckligt hög grad, men tillvägagångssättet är rätt. Vill Sucros ha sockerbetor ska de betala ett högre pris och det har de visat sig villiga att göra. Det är så en fri marknad fungerar.

Många andra sektorer och uppköpare kunde gärna få ta efter det här sättet att agera. Dessutom är sockerbetan en kontraktsgröda vilket gör att odlaren vet vad den får för skörden redan innan sådd och köp av utsäde och insatser. Så borde det vara för andra odlingsgrödors del också, till exempel inom spannmålshandeln. 75-80 procent av den inhemska spannmålshandeln är nämligen fortfarande dagshandel.

Det finns alltså rejält med utrymme för förbättring här. Kontraktsproduktion är till fördel för både odlare och uppköpare samt minskar på volatiliteten på marknaden.

Men det här är gamla sanningar, nästan gammal skåpmat om man så vill. Slutsatsen i just det här specifika fallet är kort och gott tummen upp för Sucros!