Opinion

Ledarsticket:
Marina Ovsyannikova
– en sann rysk hjältinna

På måndagen rusade Marina Ovsyannikova in bakom programledaren under Rysslands mest sedda kvällsnyhetssändning. Hon höll upp en skylt med texten ”Nej till krig. Tro inte på propagandan. Här ljuger man för er”.

Ovsyannikova arbetade fram till den stunden som producent på tv-kanalen Pervyj Kanal, första kanalen eller kanal 1, enligt människorättsgruppen OVD-Info. Ovsyannikova spelade på förhand in ett videomeddelande där hon sade sig vara ”djupt ångerfull” över att hon dittills deltagit i Kremls propaganda och uppmanade ryssar att protestera mot kriget.

”Det är bara vi som har möjlighet att stoppa den här galenskapen”, säger hon.

I Ryssland är det enligt en ny lag förbjudet att benämna invasionen av Ukraina som ett krig. Ovsyannikova advokat befarade att hon riskerade femton års fängelse. På tisdagseftermiddagen meddelade ändå domaren att hon ska betala 30.000 rubel, ungefär 235 euro i böter.

Ovsyannikova släpptes också fri efter att domen avgetts. I domstolen höll hon fast vid att hon var oskyldig och sade ”Jag är fortfarande övertygad om att Ryssland begår ett brott”. Noteras kan också att Ovsyannikova har två barn som är under 14 år gamla.

Domen var förhållandevis lindrig under rådande lagar i Ryssland. Nyheterna är strikt kontrollerade och den nya lagen, med fängelsestraff på upp till femton år för den som sprider vad som anses vara falsk information i syfte att misskreditera landets militärstyrkor, är avskräckande.

Massvis med människor som protesterar på gator och torg i Moskva och Sankt Petersburg har arresterats eller bara förts i väg därifrån. En del människor som inte ens protesterat har också stoppats och polismakten har sedan kontrollerat innehållet på deras smarttelefoner.

Trots den lindriga domen gör Marina Ovsyannikova säkert klokt i att räkna med att hon ännu inte sett det sista av alla repressalier för det hela. Hur som helst har hon genom sin gärning blivit någonting av en hjälte och symbol för det inhemska motståndet mot Putins krigsföring och auktoritära regim. Det är stort och värt att applådera. Det ryska folket har nämligen långt avgörandet i sina händer.