Opinion

Ledarsticket:
Symbolpolitiskt kött- och
mjölkförbud på Helsingfors
stads möten

I veckan införde Helsingfors stad ett köttförbud på sina möten och evenemang med motiveringen att man vill minska på sitt klimatavtryck. Det var kanslichef Sami Sarvilinna som fattade beslutet efter att frågan diskuterats i stadens ledningsgrupp.

Eller köttförbud och köttförbud, förbudet omfattar också mjölk, och i praktiken kommer det väl mest att handla om just mjölk med tanke på att det gäller möten och evenemang. Kaffemjölken alltså, nu blir det då sannolikt havredryck i stället.

Förbudet omfattar ändå inte ost och ägg. Man kan fråga sig om ostens klimatavtryck är så mycket mindre än till exempel grisköttets. Det som i framtiden däremot ska serveras på stadens möten och evenemang är vegetarisk mat och ansvarsfullt fångad fisk från närområdet.

Det här är ju inget annat än symbolpolitik som dessutom riktar sig mot våra kött- och mjölkproducenter. Klimatpolitik? Nej, inte just, inte verklig sådan. Det är nämligen minimalt det, om alls något, som Helsingfors stad minskar på sitt klimatavtryck på det här sättet. En stad som i sin fjärrvärme använder importerade fossila bränslen till närmare 90 procent.

Det som det här beslutet trots allt riskerar att göra är att skapa en slags lavineffekt bestående av andra irrationella och ologiska symbolpolitiska beslut i klimatkampens namn. Snöbollen sattes i rullning av Unicafés nöttköttsförbud, nu diskuterar vi kaffemjölk och pålägg vid Helsingfors stads möten och evenemang. Det är svårt att säga var det här slutar och vem som ska offras på vägen dit.